Politológ v ta3: Premiér dáva najavo, že SNS je problémovejšia, podporuje ju. Ministrovi Šaškovi držme palce

Kto bude novým šéfom parlamentu? Tento rébus nevie koalícia vyriešiť už niekoľko mesiacov. Najnovšie sa hovorí o terajšom ministrovi vnútra Matúšovi Šutajovi Eštokovi, ale do úvahy stále prichádza aj Richard Raši. Politický analytik Grigori Mesežnikov si myslí, že koalícia túto otázku vyrieši v nasledujúcich týždňoch.

Zdravotníctvo pod vedením nového šéfa rezortu

V zdravotníctve treba riešiť mnohé problémy. Máme nespokojných lekárov, záchranárov, zdravotné sestry a personál, do toho teraz prišiel ešte aj konsolidačný balíček. 

Politológ poznamenal, že zdravotníctvo patrí do rezortu, kde ministri nemajú dlhú životnosť. "Zatiaľ iba jeden minister zotrval počas jedného volebného obdobia, a to Rudolf Zajac. V prípade ďalších šéfov rezortu dochádzalo v priebehu predchádzajúcich všetkých volebných období k striedaniu ministrov," vysvetlil.

Otázkou je, ako bude pristupovať vymenovaný minister Kamil Šaško k problémom. V prípade Zuzany Dolinkovej sa podľa politológa k aktuálnym problémom pridala aj nedôvera predsedu vlády. "Postupne stratila jeho dôveru. Asi to bolo neudržateľné, aby pokračovala vo svojej funkcii," podotkol Mesežnikov s tým, že sme mohli vidieť, akým spôsobom odstúpila. Prezident Peter Pellegrini najprv odmietol jej demisiu a žiadal od Roberta Fica meno ďalšieho kandidáta.

"Prezident v tejto situácii hral zástupcu strany Hlas, hovoria o tom výroky, ktoré sprevádzali Dolinkovej odchod," vysvetľuje a dodáva, že "došlo ku kumulácii štrukturálnych problémov a vzťahov vo vnútrovládnej koalícii". 

Politológ: Držme palce Šaškovi

Politológ odkazuje, že treba držať palce novému ministrovi. "Zdá sa, že to je človek, ktorý je zástancom kredibilných postupov. Najmä jeho výrok, že nebude akceptovať nejaké šarlatánstvo a tmárstvo," povedal Mesežnikov a narážal tým na Petra Kotlára, splnomocnenca vlády, ktorý mal preveriť proces riadenia a manažovanie zdrojov počas pandémie covidu.

Minister Šaško hneď po nástupe pritvrdil a môže to ovplyvniť vzťahy SNS so stranou Hlas. "Problémom je, že predseda vlády podporil Kotlára, môžeme len očákávať, čo sa bude diať ďalej," myslí si politológ.

Kedy budeme mať nového šéfa parlamentu?

Objavili sa informácie, že predsedom parlamentu by mohol byť aj líder Hlasu Šutaj Eštok, ktorý to tak celkom nevyvrátil. V nedeľňajšej relácii V politike však povedal, že svoju prácu ministra vnútra má rád.

"Ja som na pozícii ministra vnútra, práca ma baví, mám množstvo úloh, a preto neuvažujem nad touto pozíciou," odpovedal na otázku moderátora. Víta, že sa záujmu o túto funkciu na jednej z tlačoviek slovne vzdal líder národniarov Andrej Danko.

Mesežnikov reagoval, že ak sa neotvorí koaličná dohoda, je potrebné vyriešiť, kto bude na poste šéfa parlamentu. "Richard Raši alebo Šutaj Eštok, dôležitejšie bude, či to bude zo strany Hlas," povedal s tým, že "pre stranu to tiež nie je dobrá situácia, keď nedokáže svojich koaličných partnerov presvedčiť, aby sa dodržiavala koaličná dohoda".

Premiér je podľa Mesežnikova schopný mediátor. "Ak zavelí, jeho strana bude hlasovať za Rašiho alebo Šutaja Eštoka, dá to jasne najavo SNS a prinúti ich, aby súhlasili," vysvetlil.

Anketa

Kto by mal byť novým predsedom parlamentu?

Celkovo hlasov: 35

Politológ ďalej podotkol, že ľudia si všímajú najmä výplatné pásky a cenovky v obchodoch pri rozhodovaní o tom, koho budú podporovať vo voľbách. Myslí si však, že aj to je dôležité. Predchádzajúca vládna koalícia mala podľa Mesežnikova čiastočne chaotické vládnutie. No zároveň skritizoval, že terajšia vládna koalícia "nedokáže veci vybaviť".

"Majú väčšinu, majú kandidátov, majú koaličnú dohodu, ale nemôžu si zvoliť šéfa parlamentu. Môže to demotivovať ich voličov. Dáva to dobré argumenty ich oponentom, aby povedali, že vládna koalícia je nie celkom spôsobilá na to, aby zaistila fungovanie ústavných inštitúcií v súlade zo zákonom," dodal. 

Problémová SNS a jej podpora

Fico sa prikláňa na stranu SNS a podporoval nároky Danka, aby bol zvolený za predsedu NR SR. "Zatiaľ k tomu však nedošlo. Ďalej podporuje ministerku Martinu Šimkovičovú a splnomocnenca pre COVID-19 Petra Kotlára. Premiér tak dáva najavo, že je asi SNS problémovejšia. Vyjadruje im podporu," tvrdí politológ.

Napriek všetkým problematickým bodom si Mesežnikov myslí, že "súdržnosť koalície je dostatočná na to, aby zachovala svoje mocenské postavenie". 

Celú reláciu Téma si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok