Prekliaty post šéfa zdravotníctva. Ministri sa často striedajú, čelia kauzám aj nepochopeniu (+zoznam)

Post ministra v rezorte zdravotníctva je ako horúci zemiak. Dôvodov je niekoľko, hoci sú si podobné. Ministri čelia obvineniam, kauzám, často sú ich rozhodnutia považované za nepopulárne. Ako dlho dokázali riadiť rezort a prečo prišli o funkciu?

Od vzniku samostatnej Slovenskej republiky (1. januára 1993) sme mali dokopy 21 ministrov zdravotníctva. Pripravili sme zoznam 11 šéfov rezortu od druhej vlády Roberta Fica po súčasnosť a dôvody ich odchodov.

Zuzana Zvolenská (2012 – 2014)

Zuzana Zvolenská prijala výzvu premiéra Roberta Fica a odišla z postu ministerky zdravotníctva 3. novembra 2014. Urobila tak v súvislosti s medializovanou kauzou nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici Alexandra Wintera.

Z funkcie odstúpili aj predseda parlamentu Pavol Paška a podpredsedníčka NR SR Renáta Zmajkovičová (obaja Smer-SD).

Podľa medializovaných informácií nemocnica kúpila CT prístroj za 1,6 milióna eur, čo bolo o 600-tisíc viac ako vysúťažilo predchádzajúce vedenie. Novým šéfom rezortu zdravotníctva sa 6. novembra stal Viliam Čislák.

Zuzana Zvolenská ministerka zdravotníctva Foto: TASR/Michal Svítok Zuzana Zvolenská v roku 2014

Viliam Čislák (2014 – 2016)

Zvolenskú vo vedení zdravotníctva nahradil Košičan Viliam Čislák, rovnako manažér z Penty. Do funkcie ho 6. novembra 2014 vymenoval vtedajší prezident Andrej Kiska.

O rok neskôr čelil odvolávaniu, ktoré žiadala opozícia pre údajné zahladzovanie káuz, neskôr ustál aj druhé odvolávanie.

Sporným bolo, že ako šéf rezortu podpísal zmluvu so spoločnosťou wesper (100-percentnou dcérskou spoločnosťou ProCare) na nenávratný finančný príspevok vo výške 461-tisíc eur. Toho stálo funkciu.

Viliam Čislák minister zdravotníctva Foto: TASR/Michal Svítok Viliam Čislák v roku 2016

Tomáš Drucker (2016 - 2018)

Za prvý polrok podal Tomáš Drucker sedem trestných oznámení a zrušil zmluvy za 18 miliónov eur. Zaviedol kolektívne riadenie nemocníc aj zmeny vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni a Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Po tom, čo tretia vláda Roberta Fica podala demisiu, bol Drucker vymenovaný za ministra vnútra vo vláde Petra Pellegriniho. Po troch týždňoch oznámil demisiu, uvádzajúc, že v tejto pozícii sa necítil autenticky.

Tomáš Drucker minister zdravotníctva Foto: TASR/Pavol Zachar Tomáš Drucker v roku 2017

Andrea Kalavská (2018 – 2019)

Lekárka, vysokoškolská pedagogička a politička pôsobila ako ministerka od 22. marca 2018 do 17. decembra 2019, kedy podala demisiu.

Urobila tak po tom, ako vláda 4. decembra stiahla návrh reformy nemocníc, tzv. stratifikáciu, z rokovania parlamentu. Dostala sa tak do otvoreného sporu s predsedom strany Smer-SD Robertom Ficom.

Andrea Kalavská ministerka zdravotníctva Foto: TASR/Martin Baumann Andrea Kalavská v roku 2019

Peter Pellegrini (2019 – 2020)

Vtedajšia prezidentka Zuzana Čaputová poverila Pellegriniho dočasným vedením ministerstva zdravotníctva v decembri 2019. V tom čase zastával aj post predsedu vlády. Rezortu šéfoval až do konca volebného obdobia.

Peter Pellegrini premiér minister zdravotníctva Foto: TASR/Pavol Zachar Peter Pellgrini v roku 2020

Marek Krajčí (2020 – 2021)

Marek Krajčí viedol Slovensko počas prvej vlny pandémie s dobrými výsledkami, ale čelil problémom pri druhej vlne.

Navrhoval opatrenia, ktoré boli prijaté vládou len čiastočne. Slovensko zaznamenalo rastúci počet prípadov a úmrtí, najmä po neúspechu so zabezpečením testov.

Napriek úspechom v očkovaní a získaniu ruskej vakcíny Sputnik V kríza vo vláde vyústila do jeho demisie v marci 2021.

Marek Krajčí minister zdravotníctva Foto: TASR/Jakub Kotian Marek Krajčí v roku 2021
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok