Prekliaty post šéfa zdravotníctva. Ministri sa často striedajú, čelia kauzám aj nepochopeniu (+zoznam)

Post ministra v rezorte zdravotníctva je ako horúci zemiak. Dôvodov je niekoľko, hoci sú si podobné. Ministri čelia obvineniam, kauzám, často sú ich rozhodnutia považované za nepopulárne. Ako dlho dokázali riadiť rezort a prečo prišli o funkciu?

ministerstvo zdravotníctva SR
Foto: Google

Eduard Heger (2020 2021)

Eduarda Hegera ako dočasného ministra 21. marca 2021 vymenovala vtedajšia prezidentka Zuzana Čaputová, ktorým bol až do pádu Matovičovej vlády 30. marca 2021.

Eduard Heger Foto: TASR/Jakub Kotian Eduard Heger a vtedajšia prezidentka Zuzana Čaputová

Vladimír Lengvarský (2021 – 2023)

Brigádny generál Vladimír Lengvarský nastúpil do funkcie ministra zdravotníctva v apríli 2021 a skončil v marci 2023. Počas výkonu čelil kritike za očkovaciu kampaň a plánovanie nemocníc.

V roku 2021 predstavil reformu nemocníc, ktorá zahŕňala ich kategorizáciu. Kritizovaný bol aj za dovolenku v Ománe počas krízovej situácie.

V marci 2023 požiadal o uvoľnenie z funkcie, a to po opakovaných výčitkách za neplnenie plánu obnovy a projekt Rázsochy.

Lengvarský sa neobáva, že jeho rezort príde o peniaze z plánu obnovy. Problémy riešim za jazdy, dodal Foto: TASR/Martin Baumann Vladimír Lengvarský v roku 2023

Eduard Heger (2023 – 2023​)

Po odňatí poverenia Vladimírovi Lengvarskému poverila Eduarda Hegera vedením rezortu 3. marca 2023 niekdajšia prezidentka Zuzana Čaputová.

O pár dní na to Heger opustil vtedajšie OĽaNO a pridal sa k strane Modrá koalícia, ktorá sa premenovala na Demokrati, v ktorej sa stal predsedom.

Vládna kríza vyústila rezignáciou ministrov Samuela Vlčana a Rastislava Káčera. Heger následne požiadal prezidentku o odobratie poverenia na riadenie vlády.

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala úradnícku vládu na čele s Ľudovítom Ódorom.

Eduard Heger Foto: TASR/Jakub Kotian Eduard Heger v roku 2023

Michal Palkovič (2023 – 2023)

Od mája do októbra 2023 pôsobil Michal Palkovič ako minister zdravotníctva v úradníckej vláde Ľudovíta Ódora.

Po odchode z funkcie ministra sa Palkovič v novembri 2023 vrátil na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, kde pôsobil ako zástupca predsedu úradu.

Od februára 2024 sa stal predsedom tohto úradu, keď vo funkcii vystriedal Renátu Bláhovú.

 Michal Palkovič - minister zdravotníctva SR Foto: TASR/Jakub Kotian Michal Palkovič v roku 2023

Zuzana Dolinková (2023 – 2024)

V parlamentných voľbách v roku 2023 kandidovala Zuzana Dolinková na kandidátke Hlasu. So ziskom 20 153 prednostných hlasov nadobudla mandát poslankyne NR SR, ktorý však neuplatnila, keďže nastúpila do vlády ako ministerka zdravotníctva.

V čase pôsobenia na rezorte riešila výpovede pediatrov, optimalizáciu nemocníc, výstavbu nemocnice v Martine, no aj kauzu trenčianskeho kardiologického centra.

Demisiu podala z dôvodu nesúhlasu s prijatým konsolidačným balíkom, dezinformačnými informáciami o covide od splnomocnenca vlády Petra Kotlára a aj preto, že necítila podporu predsedu vlády Roberta Fica.

Zuzana Dolinková Foto: TASR/Pavel Neubauer Zuzana Dolinková v roku 2024

Pozrite si reakcie politikov na odchod ministerky Dolinkovej.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok