Z premiéra je pekár. Robert Fico si vyskúšal pečenie na medzinárodný deň chleba, prezident posiela odkaz

dnes 06:56 , Aktualizované: dnes 10:07

Predseda vlády SR Robert Fico a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč sa pri príležitosti Medzinárodného dňa chleba zúčastnili na pečení chleba. Počas brífingu podpíšu Memorandum o spolupráci.

Pozrite si zábery, ako premiér pečie:

Memorandum

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč (Smer-SD) v stredu podpísal memorandum so Zväzom obchodu a Slovenským zväzom pekárov, cukrárov a cestovinárov, ktoré by malo pomôcť zvýšiť podiel domáceho pečiva na pultoch obchodov. Približne polovica sa totiž v súčasnosti dováža zo zahraničia vo forme polotovarov.

"Spoločným memorandum deklarujeme hlavne to, že budeme robiť všetko pre to, aby boli dostupné kvalitné pekárenské výrobky naprieč celým Slovenskom v obchodných reťazcoch," povedal po podpise memoranda Takáč. "Každý z nás si chce čerstvý chlebík, ktorý sa tu v noci upečie, kúpiť ráno v obchode a nechce tie dopekané veci," dodal minister.

Predseda predstavenstva zväzu pekárov Milan Lapšanský priblížil, že import pečiva tvorí v súčasnosti takmer polovicu predaja napriek tomu, že slovenské pekárne majú dostatočné kapacity na zásobovanie domáceho trhu. "Tu je otázka na obchodníkov, či do budúcnosti netreba zvážiť to, že budú preferovať slovenských producentov, či čerstvého, či dopekaného sortimentu aj s ohľadom na uhlíkovú stopu. Nie je predsa rozumné, aby sme nejaký dopek dovážali z Belgicka," myslí si Lapšanský.

Fico Foto: ta3/Tamara Lesná

Prezidentov odkaz

K Medzinárodnému dňu chleba poslal odkaz aj prezident Peter Pellegrini. „Chlieb. Pre niekoho obyčajné jedlo, pre mnohých boží dar. Ja osobne patrím do tej druhej skupiny,“ uviedol prezident.

„Túto stredu je Svetový deň chleba a pri tejto príležitosti mi slovenskí pekári priniesli do paláca tento vynikajúci chlebík. Chcem im za to úprimne poďakovať a ďakujem všetkým, ktorí ešte počas noci, keď my ostatní spíme, v pekárňach naplno pracujú, aby sme mali každý deň na našich stoloch na Slovensku dobrý, poctivý, slovenský, čerstvý chlieb. Naozaj im patrí naša veľká úcta a vďaka,“ dodala hlava štátu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok