Čo sme čakali, keď dáme do funkcie hoaxera, reaguje na Kotlára Bittó Cigániková. Nikto nechce 10-tisícový plat, háji sa Visolajský

V relácii Téma dňa sme sa rozprávali s poslankyňou Janou Bittó Cigánikovou (SaS), prezidentom Asociácie súkromných lekárov Mariánom Šóthom a predsedom Lekárskeho odborového združenia Petrom Visolajským.

Prešetrenie pandémie po "kotlársky"

„Očakávali sme, že splnomocnenec vlády spraví to, na čo bol vytvorený, teda prešetrí manažovanie pandémie a nemyslím si, že správa, ktorú predostrel, je hodná splnomocnenca vlády,“ vyjadril sa predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský k správe Petra Kotlára.

Dodal, že sú tu „vedecké poznatky, štúdie, závery, dôkazy, ktoré sú vedeckej komunite a medzi lekármi, infektológmi a imunológmi známe“. Nemyslí si, že Kotlárovi prislúcha „takéto veci spochybňovať, pretože nemá dôkazy, ktoré by potvrdzovali jeho názory“.

„My sme rozčarovaní z toho, ako ten výsledok vyzerá, lebo aj naše valné zhromaždenie prijalo uznesenie, že sa dištancujeme od tejto správy,“ vyjadril sa k správe Kotlára prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth. Očakával od neho, že „prešetrí pandémiu spôsobom, aby sme si našli problémové body, ktoré sme mali, vyvarovali sa im a vytvorili si pandemické plány, ktoré bude možné použiť kedykoľvek“.

Ďalej uviedol, že svojím spôsobom premýšľa, „načo splnomocnenca máme, keď máme pandemickú komisiu, ktorá toto všetko mala zastrešiť, keďže sú tam odborníci a špecialisti na všetky oblasti“.

„Všetci sme tú situáciu riešili na kolene a za horúca a nehovorím, že so všetkým sme boli spokojní, podstatné je, že sa z toho máme poučiť a nájsť cieľ do budúcna, aby sme vedeli, ako máme fungovať,“ dodal.

„Čo sme čakali, keď dáme čistého hoaxera do takej funkcie?“ poznamenala poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS) a dodala, že ľudia, ktorí dôverujú vedeckým poznatkom, to vnímajú ako „strašnú hanbu“.

Nový minister zdravotníctva

„V slovenskom zdravotníctve sa dá ušetriť množstvo miliónov, ďaleko vyššie peniaze, ako chce vláda ušetriť na chýbajúcich zdravotníkoch,“ vyjadril sa Visolajský k tomu, že nový minister zdravotníctva by mal presvedčiť lekárov, aby akceptovali konsolidačný balíček a zároveň nedávali výpovede. 

„Personálna situácia v zdravotníctve je kritická, najmä čo sa týka sestier, na ktorých chce vláda šetriť. Máme takmer štvrtinu sestier v dôchodkovom veku, už len tie keby zajtra odišli do dôchodku, slovenské nemocnice majú veľký problém zabezpečiť chod zdravotníctva,“ pokračoval a dodal, že „na armádu a v iných rezortoch sa peniaze lejú“, pričom chod zdravotníctva „nevieme zabezpečiť“.

Platy lekárov

Ak Slováci majú platy na úrovni výkonu našej ekonomiky, a týka sa to učiteľov, policajtov, novinárov, prečo by ich mali mať práve lekári na úrovni ekonomík, ktoré sú ďaleko silnejšie než naša?

„Pri neatestovanom lekárovi je nástupný plat 1,5-násobok priemernej mzdy a pri špecialistovi je to 2,5-násobok... Nikto nežiada 10-tisícový plat. Keď má lekár taký plat, tak to znamená, že toho človeka tam nevedia inak udržať,“ vyjadril sa Visolajský.

Ďalej upozornil na súkromných podnikateľov v slovenskom zdravotníctve, ktorí „dostali minulý rok čistý zisk 283 miliónov eur a tento zisk z roka na rok narástol o 20 %“.

„My tu hovoríme, že vláde vadí nárast miezd sestrám 9,5 %, ale nevadí jej, že súkromní podnikatelia navyšujú zisky v slovenskom zdravotníctve o 20 %,“ dodal.

„Ambulantní poskytovatelia také platy, aké sú v nemocniciach, nevideli nikdy v živote. Ten zisk, ktorý dokáže ambulantný poskytovateľ vytvoriť, mnohonásobne vráti do svojho pracoviska,“ reagoval na Visolajského Šóth.

„Kto by tu mal byť bohatší, keď nie ľudia, ktorí zachraňujú životy?“ pridala sa Bittó Cigániková. „Pán Visolajský veľmi rád poukazuje na súkromníkov a práve súkromní lekári sú tí, ktorí z veľkej časti zachraňujú zdravotníctvo. Aj súkromné nemocnice pokrývajú veľkú časť Slovenska,“ uzavrela.

Pozrite si celú časť relácie Téma dňa:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok