Vláda schválila rozpočet bez námietok. Ak by dlh Slovenska prudko narástol, hrozil by bankrot, tvrdí Kamenický

včera 14:43

Rozpočet na budúci rok schválila vláda bez väčšej diskusie. Otvorené však naďalej ostávajú dve témy, pomoc s cenami energií a peniaze pre zdravotníctvo. Tie bude potrebné zohľadniť aj pri schvaľovaní rozpočtu v parlamente, nie však na úkor cieleného deficitu 4,7 % hrubého domáceho produktu (HDP), ktorý musí byť dodržaný. Po utorkovom rokovaní vlády to uviedol minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

"Odmietam akékoľvek špekulácie o tom, či sa tu konsoliduje alebo nekonsoliduje. Konsoliduje sa, je to nevyhnutnosť, ktorú bohužiaľ, musíme robiť, zdedili sme najhorší rozpočet v Európskej únii a musíme sa s týmto vysporiadať," zdôraznil. Ak by ku konsolidácii nedošlo, verejný dlh Slovenska by v najbližších rokoch vyrástol až na 66 % HDP.

Prudký nárasť dlhu

"Dovolím si otvorene povedať, ak by takto prudko narástol dlh, tak by sme sa dostali do situácie, že SR by mohla mať problémy s predajom svojich dlhopisov a mohli by sme sa dostať dokonca až do bankrotu," varoval minister.

Avizoval, že o rozpočte by mala Národná rada (NR) SR tradične rokovať na svojej schôdzi na prelome novembra a decembra. "Dovtedy musia prebehnúť všetky legislatívne zmeny, musia sa doriešiť aj veci, čo sa týka zdravotníctva a energopomoci. To sú dve veci, ktoré avizujeme už dlhodobo, že budú musieť byť ešte nejakým spôsobom pretavené aj v rozpočte," priblížil Kamenický.

V týchto oblastiach je podľa neho potrebné dôjsť ku kompromisnej dohode a peniaze sa musia nájsť v rámci rozpočtu. "Nepripúšťam debatu o tom, že by sa mal meniť ten cielený deficit, ktorý je nastavený na rok 2025 na 4,7 %, to je pre mňa nemenná veličina. Budeme musieť nájsť rezervy vnútri v tom rozpočte," zdôraznil šéf rezortu financií.

Ďalší konsolidačný balík

Od polovice januára budúceho roka začne podľa neho ministerstvo financií pracovať na ďalšom konsolidačnom balíku. Aj keď už má určité predstavy, čo by v ňom mohlo byť, nechcel ich zatiaľ konkretizovať. Jednou z možností je napríklad úprava dane z hazardu.

"Ako som povedal aj pri poslednej konsolidácii, všetky možnosti sú otvorené... My budeme robiť poctivo tak ako doteraz a budeme hľadať v koalícii zhodu na konsolidácii aj na ďalší rok," doplnil Kamenický.

Deficit verejných financií má v budúcom roku klesnúť na 4,7 % hrubého domáceho produktu (HDP), v roku 2026 na 3,7 % HDP a v roku 2027 na 3 % HDP. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2025 až 2027, ktorý v utorok schválila vláda.

Národnej rade musí predložiť návrh rozpočtu každý rok do 15. októbra, parlament o ňom zvyčajne rozhoduje na poslednej riadnej schôdzi na prelome novembra a decembra.

Pozrite si archívnu reportáž z 3. októbra 2024 o konsolidácii.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok