Prezidentovo veto konsolidácie by bolo ďalším polienkom do ohňa. Fico a Danko sú nepríjemní súperi, tvrdí politologička

V relácii Téma dňa sme sa rozprávali s politologičkou Univerzity Komenského v Bratislave Anetou Világi o kostrbatom vládnutí koalície a prezidentových podmienkach ohľadom odchodu ministerky aj konsolidačného balíčka.

Prezident má podmienky

Prezident Peter Pellegrini si dal dve podmienky. Chce meno dobrého kandidáta na ministra zdravotníctva a nechce, aby to bol minister, ktorý už má iný rezort. Navyše „úkoluje“ vládu, aby sa rozprávala so zdravotníkmi.

Či možno hovoriť o emancipácii prezidenta a stratení platnosti naratívu, ktorý označoval Petra Pellegriniho ako „podržtašku“, je podľa politologičky Anety Világi z UK v Bratislave predčasné. Myslí si, že je príliš skoro na to hovoriť, „či ide o emancipáciu, alebo je to len nejaká epizóda“.

Podľa nej sme už „mali možnosť zažiť historické vymanenie sa z tieňa Roberta Fica“, keď sa v roku 2019 ako premiér začal razantnejšie vymedzovať voči strane Smer a voči Robertovi Ficovi osobne.

Podľa politologičky bolo „zdieľanie ministerských postov jednou osobou“ kritizované už v dobe Eduarda Hegera, a preto možno vnímať u Petra Pellegriniho snahu predísť takémuto stavu aj v tomto kontexte.

„Prezident by mal byť nadstranícky a mal by oslovovať širokú verejnosť“, a preto tému zdravotníctva vníma Aneta Világi ako dobrú tému na komunikáciu, „ktorá sa týka každého občana“.

Stratégia alebo cieľ?

Prezidentovi sa podarilo vytvoriť dojem, že nebojuje za svoju bývalú spolustranníčku z Hlasu-SD Zuzanu Dolinkovú, a je otázne, „či ide o stratégiu alebo cieľ, teda stratégiu zakryť stranícky záujem, alebo o cieľ - tému zdravotníctva“.

Politologička si myslí, že sa to môže javiť ako „šikovná stratégia“, ktorá však nebude veľmi úspešná. Podľa nej je to zo strany Petra Pellegriniho „naozaj o zdravotníctve, kde zacítil tému, kde sa môže zviditeľniť ako prezident“.

V súvislosti s novým ministrom zdravotníctva politologička poznamenala, že „človek by mohol očakávať, že proces bude rýchly a že budeme hovoriť o hotovom kandidátovi na ministerský post, pretože minimálne vyjadrenie nespokojnosti s prácou ministerky aj zo strany koaličných partnerov tu bolo niekoľko týždňov“.

Zostrih z prvej časti relácie Téma dňa si môžete pozrieť nižšie.

Ďalšie polienko do ohňa

Podľa Anety Világi je v záujme samotného premiéra, aby post ministra zdravotníctva ostal v rukách strany Hlas. „Ak tú politickú zodpovednosť prevezme koaličný partner, je to politicky výhodné aj pre samotného premiéra,“ tvrdí.

To, aby sa prezident Peter Pellegrini odlíšil od premiéra Roberta Fica nevníma politologička ako nevyhnutné. Dodáva, že „pokiaľ by sme sa na to pozreli z politického mocenského aspektu, tak určité vymedzenie sa voči premiérovi/vláde z pozície prezidenta nie je úplne nelogický politický krok“.

Prezident Pellegrini je v prvom funkčnom období a môže sa uchádzať o znovuzvolenie, preto podľa politologičky „potrebuje hľadať aj širokú podporu v rámci voličstva a byť svojím spôsobom autonómnym hráčom zvyšuje jeho politickú prestíž“

Politický konflikt s Robertom Ficom však Világi nevníma ako jednoduchý, „vyžaduje si veľa úsilia, Robert Fico ani Andrej Danko nie sú príjemnými súpermi, o to zvlášť je zložitejšie, ak sú nepriateľmi“.

Ak by prezident nepodpísal konsolidačný balíček, podľa politologičky by išlo o „ďalšie polienko do ohňa“ a mohlo by to znamenať „vypísanie otvoreného konfliktu medzi vládou a prezidentským úradom“.

Pozrite si celú časť relácie Téma dňa:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok