Smrteľný úraz pri výstavbe košického obchvatu: Robotník spadol z 10-metrovej výšky do rieky Hornád

V Košiciach, v mestskej časti Krásna, sa stala tragédia. V pondelok spadol z mosta 44-ročný robotník, na ktorom pracoval v rámci výstavby rýchlostnej cesty R2.

Hornád
Foto: TASR/František Iván

Podľa dostupných informácií došlo k tragickému incidentu nad riekou Hornád. Robotník, ktorý bol zrejme istený bezpečnostnými popruhmi, sa snažil prejsť z jedného nosníka na druhý. Z desaťmetrovej výšky spadol do vody a narazil na skaly. Zraneniam na mieste podľahol.

"V pondelok bolo na brehu rieky Hornád nájdené telo muža bez známok života, ktorý podľa doterajších informácií pravdepodobne spadol z kovového nosníka mostovej konštrukcie. Tá sa nachádza na dočasnom premostení cez rieku Hornád medzi obcami Kokšov Bakša a mestskou časťou Košice Krásna," potvrdila pre SME krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

Na miesto boli privolaní policajti, ktorí začali vo veci trestné stíhanie pre trestný čin usmrtenia.

Spoločnosť aj diaľničiari reagujú

Národná diaľničná spoločnosť reagovala, že zomrel pracovník subdodávateľskej spoločnosti Eurovia.

"Za Národnú diaľničnú spoločnosť vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodine, blízkym a priateľom a poskytneme plnú súčinnosť pri prešetrovaní tragédie," uviedol hovorca diaľničiarov Tomáš Ferenčák.

Spoločnosť Eurovia SK informovala, že počas vyšetrovania poskytujú plnú súčinnosť. "Táto udalosť nás veľmi mrzí," uviedla spoločnosť.

Hrozí im pokuta?

Národný inšpektorát práce opísal, čo sa mohlo stať. Pri ukladaní kovovej konštrukcie jedna jej časť zasiahla muža, ten potom spadol z výšky asi desiatich metrov.

"Zatiaľ nie je možné uviesť žiadne ďalšie podrobnosti k miere zavinenia, či pochybenia zo strany zamestnávateľa," uviedol hovorca Národného inšpektorátu práce Ladislav Kerekeš.

Ak v dôsledku porušenia povinností vznikol pracovný úraz, ktorým bola spôsobená smrť, inšpektorát si môže vypýtať pokutu.

"Sme oprávnení uložiť pokutu zamestnávateľovi za porušenie povinností vyplývajúcich z tohto zákona až do výšky 100 000 eur, a ak v dôsledku tohto porušenia vznikol pracovný úraz, ktorým bola spôsobená smrť, najmenej 33 000 eur," dodal Kerekeš.

Pozrite si archívnu reportáž z 10. augusta 2024 o prepadnutej ceste medzi obcami Belín a Pavlovce.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok