Vláda podpísala dohodu s Hyundai Mobis. V novom závode v Novákoch nájde prácu 270 ľudí

dnes 10:02 , Aktualizované: dnes 10:33

Premiér Robert Fico podpísal memorandum s firmou Hyundai Mobis na výstavbu nového závodu v Novákoch. Spoločnosť získa od vlády investičné stimuly v hodnote 26 miliónov eur.

fico hyunday
Foto: TASR/Dano Veselský

Závod v Novákoch ponúkne prácu 270 ľuďom. Hyundai Mobis investuje do závodu 170 miliónov eur a bude vyrábať elektropohony do elektromobilov. 

"Transformácia tohto regiónu, ktorá je nevyhnutná v súvislosti so zatvorením ťažby hnedého uhlia vyžaduje, aby sme našli pre ľudí, ktorí prišli o prácu, zmysluplnú alternatívu. Takouto alternatívou je určite priemyselná výroba, výroba komponentov predovšetkým do elektromobilov," zhodnotil Fico.

26 miliónov eur ako daňová úľava

Zástupcom Mobisu prisľúbil, že vláda prijme všetky opatrenia, aby pre závod zabezpečila dostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Na utorkovom stretnutí podľa vlastných slov predstavil juhokórejskej delegácii viacero plánovaných krokov v oblasti stredného či vysokého školstva, ale aj možnosti príchodu zamestnancov zo zahraničia.

Už v utorok by mal kabinet podľa premiéra prijať rozhodnutie o podpore tohto projektu. "Predpokladám, že vo vláde nebude nikto, kto by spochybňoval toto rozhodnutie. Ide o daňovú úľavu vo výške okolo 26 miliónov eur," priblížil Fico. "Mimoriadne si vážime, že takáto produkcia s vysokou pridanou hodnotou prichádza na Slovensko, do regiónu, ktorý je veľmi ťažko skúšaný a verím, že takto budeme pokračovať v ďalších projektoch aj v budúcnosti," doplnil s tým, že zaujímavým je napríklad aj projekt v Gbelanoch pri Martine.

Pozrite si tlačovú besedu:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok