Minister financií predstavil novú investičnú príležitosť pre Slovákov. Štát si chce požičať peniaze od ľudí

Nová investičná príležitosť pre Slovákov. Štát si chce požičať peniaze od ľudí. Úroky za dlhopisy by sa mali ročne pohybovať okolo troch percent. Novinku predstavil minister financií Ladislav Kamenický na konferencií ta3. Ide o vôbec najbezpečnejšie investície na trhu.

Nakupovať slovenské štátne dlhopisy majú bežne možnosť veľkí hráči, ako napríklad finančné domy či rôzne fondy.

Ministerstvo financií chce túto príležitosť ponúknuť aj ľuďom. Slováci držia na bankových vkladoch takmer 50 miliárd eur.

Tieto peniaze sa im nezhodnocujú vôbec alebo len minimálne. Štátne dlhopisy im majú ročne ponúknuť trojpercentné úroky.

Ministerstvo ešte parametre upresní

Konkrétne parametre investície do slovenských dlhopisov ministerstvo financií ešte upresní.

Predbežne by ich mohli ľudia nakupovať od marca budúceho roka a to splatnosťou na dva alebo štyri roky.

Minimálna suma investície je stanovená na tisíc eur, bez hornej hranice. Prvú emisiu dlhopisov plánuje štát vydať v hodnote 300 miliónov eur.  

Štát nie je na pôžičku od ľudí odkázaný

Odborníci upozorňujú, že štát nie je na pôžičku od ľudí odkázaný. Peniaze dokáže získať od veľkých investorov či bánk, dokonca za výhodnejšie úroky.

Navyše by išlo len o objem troch percent celkového balíka peňazí, ktoré si štát ročne potrebuje požičať. Cieľom predaja dlhopisov je rozšíriť možnosti financovania Slovenska, ako aj zvýšiť finančnú gramotnosť ľudí.  

S predajom dlhopisov bežným ľuďom majú skúsenosti aj iné krajiny. V susednom Česku mali o ne záujem najme starší ľudia okolo 60 rokov. Úroky dokonca pokrývali výšku inflácie. 

Verejný dlh Slovenska rýchlo narastá a pohybuje sa okolo kritických 60-tich percent. Cieľom konsolidačných opatrení je ozdraviť verejné financie tak, aby mohol začať opäť klesať.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok