Falošná nádej pre rodičov. Marcinková odhalila miliónový biznis so slovenskou pupočníkovou krvou

Zdravotníci sú finančne motivovaní, aby rodičov presvedčili na odber pupočníkovej krvi novorodencov. Tí sa jej vzdajú vo viere, že raz pomôže ich vlastným deťom, ale aj nevyliečiteľne chorým ľuďom. Ide o miliónový biznis, ktorý prekročil hranice Slovenska.

dieťa pupočníková krv narodenie
Foto: zanuckcalilus / DPphoto / Profimedia

Komerčná darcovská banka ako rarita v EÚ

Iné európske krajiny majú prístup k odberom pre vlastnú potrebu dieťaťa, no sú spoplatnené. Darcovské banky zase spravujú verejné zdravotnícke inštitúcie. Na Slovensku je to inak, tvrdí poslankyňa.

Komerčná darcovská banka u nás je podľa Marcinkovej únijnou raritou. "EÚ dokonca vo svojej smernici explicitne požaduje, aby členské štáty prijali opatrenia na podporu výraznej zaangažovanosti verejného a neziskového sektoru na zabezpečovaní služieb použitia tkanív a buniek," píše.

Ministerstvo zdravotníctva v roku 2011 zverejnilo stanovisko, v ktorom "považuje za potrebné zriadiť nekomerčnú celonárodnú banku pupočníkovej krvi pre darcov založenú na neziskových princípoch a spolufinancovanú z verejných zdrojov".

K zriadeniu však nedošlo a do dnešného dňa je darovaná pupočníková krv "v rukách súkromnej spoločnosti so sídlom v Švajčiarskom Luzerne (CBC Holding AG)".

Kto stojí za týmto obchodom?

Ako ďalej zistila Marcinková, Aktuality 2. marca 2024 napísali článok "Ako sa zrodil Ficov výťah do veľkej politiky".

V ňom sa píše, že premiér Robert Fico oslovil Martina Zohdyho Hamida s ponukou podieľať sa na založení novej politickej strany. Zoznámili sa cez Igora Federiča, neskoršieho poslanca Smeru a vedúceho Úradu vlády SR.

Zohdy Hamid, ktorý založil neziskovú organizáciu – verejný register pupočníkovej krvi – zistil, že ministerstvo zdravotníctva chcelo neziskovku zrušiť.

"Federič vybavil stretnutie s Robertom Ficom. Ten si vypočul naše problémy, ktoré máme. Stretli sme sa trikrát. Naposledy na jeseň po voľbách roku 1998. Vtedy som spomenul, že by bolo potrebné založiť novú politickú stranu. Ľudia boli sklamaní, ako sa nová vláda postavila k náprave privatizácie z predošlých rokov," spomína Zohdy Hamid.

Jeho register pupočníkovej krvi nakoniec nezrušili, a podľa poslankyne je 25 rokov stále jediný, ktorý má od ministerstva povolenie skladovať pupočníkovú krv. 

Pupočníková krv za hranicami Slovenka

Marcinková ďalej zistila, že podľa švajčiarskeho obchodného registra nahradil Zohdyho Hamida od roku 2023 v spoločnostiach Oliver Hamid. Spolu s ním riadi spoločnosť ešte ďalší slovenský občan Martin Kollár. "Obaja uvádzajú napriek slovenskému občianstvu bydlisko v meste Emmen," vysvetľuje poslankyňa.

Hamid a Kollár vlastnia aj privátnu kliniku so sídlom v holandskom Eindhovene (CBC Health AG). Ponúkajú tam experimentálne terapie kmeňovými bunkami z pupočníkovej krvi pre samoplatcov s rôznymi diagnózami.

"Jedna terapia kmeňovými bunkami z pupočníkovej krvi tam stojí 44-tisíc eur. Odporúčaných je pri každej diagnóze viacero podaní, takže suma za celkovú terapiu môže výrazne narásť. A keď do tejto súkromnej kliniky zavoláte, a spýtate sa odkiaľ berú kmeňové bunky, ubezpečia vás, že výlučne zo svojej vlastnej darcovskej banky na Slovensku," hovorí Marcinková.

Poslankyňa na záver dodala, že ako mama dvoch detí dobre vie, že najväčšou túžbou pre ňu bude, aby jej deti prežili život v zdraví. "Rozumiem všetkým mamám, ktoré sa v dobrej viere rozhodli pre odber pupočníkovej krvi, aj tým, ktoré ju veľkoryso darovali mysliac si, že pomôže predovšetkým onkologickým pacientom. Poznať pravdu o tomto neetickom podnikaní je však dôležité, preto po dvoch mesiacoch zbierania informácií zverejňujem tento text," argumentovala.

Pozrite si archívnu reportáž z 25. septembra 2024 o tom, ako Trenčianska nemocnica zverejnila výsledky analýzy k medializovanej rekonštrukcii kotolne. Za neuhradené faktúry hrozí pokuta milión eur. 

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok