Falošná nádej pre rodičov. Marcinková odhalila miliónový biznis so slovenskou pupočníkovou krvou

Zdravotníci sú finančne motivovaní, aby rodičov presvedčili na odber pupočníkovej krvi novorodencov. Tí sa jej vzdajú vo viere, že raz pomôže ich vlastným deťom, ale aj nevyliečiteľne chorým ľuďom. Ide o miliónový biznis, ktorý prekročil hranice Slovenska.

Kto stojí za miliónovým biznisom?

Nie každý vie, že so slovenskou pupočníkovou krvou sa začalo obchodovať. Po dvoch mesiacoch zbierania informácií o tom informovala opozičná poslankyňa za SaS Vladimíra Marcinková. Za každý odber podľa nej zdravotníci dostanú cca 100 eur, a to od súkromnej spoločnosti Cord Blood Center.

"Za odber si firma od rodičky podľa aktuálneho cenníka účtuje od 690 do 1490 eur a rok čo rok ďalšie poplatky za uskladnenie odobratej pupočníkovej krvi dieťaťa vo výške 78 až 191 eur," píše vo svojom blogu Marcinková. 

Poslankyňa tvrdí, že sa nechali nachytať tisíce matiek. Po slovách, že "táto krv má veľký potenciál zachrániť dieťa v budúcnosti", odber poskytnú. No nekončí tam, kde by mala. Marcinková sa rozprávala s rodičmi zo Slovenska, ale aj zo Švajčiarska.

Prečo má spoločnosť na Slovensku monopol?

Spoločnosti Cord Blood Center sa začalo dariť za ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika. Provízie za tieto odbery sa do legislatívy dostali práve počas jeho úradovania.

"Netušila som, že spoločnosť je prepojená so Smerom a tiež som netušila, že darovaná pupočníková krv nekončí na hranici Slovenska, ale obchoduje sa s ňou ďalej a má cenovku 44-tisíc eur v súkromnej klinike v Holandsku," hovorí poslankyňa Marcinková vo videu na Instagrame.

Nemocnica, ktorej zdravotníci ponúkajú odber pupočníkovej krvi, má s danou spoločnosťou podpísanú dohodu o vykonávaní práce a zo zrealizovaného odberu finančný profit. "To sa však v praxi nedeje a táto informácia nie je zverejnená ani na webovej stránke Cord Blood Center, ani v zmluve, ktorú s rodičmi novorodenca podpisuje," vysvetľuje poslankyňa s tým, že spoločnosť províziu pre zdravotníkov považuje za obchodné tajomstvo.

Krv sa zmrazuje a rodičia za uschovanie platia aj tisíce eur za rok. Nevedia však, že ak prestanú platiť, spoločnosť vzorky pupočníkovej krvi dieťaťa nemusí zlikvidovať, ale môže ju použiť na iné účely. 

Pôrodné asistentky a lekári, ktorí mali so spoločnosťou skúsenosť, sa Marcinkovej ozvali. "Nedávam to za vinu zdravotníkom, ale túto informáciu by mala dostať každá rodička. Takýto odber pre vlastné použitie, za ktoré neskôr zaplatí v priemere 1000 eur a každý rok bude platiť aj skladné za pupočníkovú krv, čo je okolo 100 eur, má mizivé využitie, a to 0,04 percenta," zopakovala na tlačovej besede o tejto téme v utorok doobeda.

Anketa

Prekvapili vás zistenia o miliónovom biznise s pupočníkovou krvou?

Celkovo hlasov: 307

Slovenskí hematológovia mlčia

Európska komisia sa k odberom pupočníkovej krvi vyjadrila negatívne. Česká hemotologická spoločnosť dokonca dala verejné odporúčanie, že odber na "vlastné použitie do budúcna nepodporuje".

"Aký postoj má k tomu Slovenská hematologická spoločnosť, som sa pokúšala zistiť počas uplynulých siedmich týždňov. Márne, hoci sme ich o stanovisko žiadali listom, e-mailom, telefonicky aj osobne," hovorí Marcinková.

Významným predstaviteľom slovenskej hematologickej spoločnosti a zakladateľom Cord Blood Center je profesor Mikuláš Hrubiško. Jeho syn, tiež Mikuláš Hrubiško, sa v rokoch 2002 až 2004 stal spolumajiteľom spoločnosti, ktorá dnes funguje pod menom CEPTRA s.r.o. No po tom, ako prestal v spoločnosti figurovať, ju aj naďalej podporoval.

Poslankyňa zistila, že na Slovensku všetky odbery rieši Slovenský register placentárnych krvotvorných buniek. "Ide stále o tú istú súkromnú spoločnosť, pod ktorú banka darcovskej pupočníkovej krvi spadá. Tržby mala za uplynulý rok 3,8 milióna eur," uvádza.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok