Vláda schválila rozpočet na ďalšie roky. Deficit HDP by mal klesnúť na 4,7 percenta

dnes 08:15 , Aktualizované: dnes 12:43

Deficit verejných financií má v budúcom roku klesnúť na 4,7 % hrubého domáceho produktu (HDP), v roku 2026 na 3,7 % HDP a v roku 2027 na 3 % HDP. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2025 až 2027, ktorý v utorok schválila vláda. Národnej rade SR musí predložiť návrh rozpočtu každý rok do 15. októbra, parlament o ňom zvyčajne rozhoduje na poslednej riadnej schôdzi na prelome novembra a decembra.

Ministerstvo financií SR očakáva, že hospodárenie verejnej správy v tomto roku skončí oproti schválenému rozpočtu lepšie o 250 miliónov eur alebo 0,2 % HDP. Schodok tak dosiahne 7,6 miliardy eur alebo 5,8 % HDP namiesto plánovaných 6 % HDP.

Celkové príjmy rozpočtu verejnej správy majú budúci rok dosiahnuť 59,9 miliardy eur alebo 42,8 % HDP. Celkové výdavky sa rozpočtujú v objeme 66,5 miliardy eur alebo 47,5 % HDP.

Hotovostný schodok štátneho rozpočtu má v roku 2025 dosiahnuť 6,4 miliardy eur. Celkové príjmy štátu sa plánujú na úrovni 27,6 miliardy eur a celkové výdavky v sume 34 miliárd eur.

Konsolidačné opatrenia

Na dosiahnutie postupného poklesu deficitu je potrebné podľa MF do roku 2027 predstaviť dodatočné konsolidačné opatrenia v objeme 1,9 % HDP alebo 2,8 miliardy eur. "Konsolidačné opatrenia predstavené vládou zabezpečujú dosiahnutie cieľa v roku 2025. Na rok 2026 je schodok súčasne nastaveného rozpočtu vyšší o 0,4 % HDP, resp. o 1,9 % HDP v roku 2027," vyčíslil rezort financií.

V rámci rozpočtu vláda schválila aj limit verejných výdavkov na rok 2025 v sume 61,150 miliardy eur, na rok 2026 vo výške 62,120 miliardy eur a na rok 2027 v sume 63,110 miliardy eur. Výdavky rozpočtu v budúcom roku sú pod úrovňou stanoveného limitu, v ďalších rokoch to bude potrebné dosiahnuť prijatím dodatočných konsolidačných opatrení.

V roku 2024 by sa mal verejný dlh zvýšiť na 58,9 % HDP. Príčinou je deficit verejných financií popri ustupujúcej inflácii. Dynamika rastu dlhu sa však podľa MF v nasledujúcom období stabilizuje okolo úrovne 60 % HDP, a to najmä vďaka konsolidácii verejných financií. "Bez ďalších konsolidačných opatrení by deficit nedosiahol úroveň stabilizujúcu dlh a ten by opäť rástol vysoko nad 60 % HDP," upozornilo ministerstvo.

Pozrite si živý vstup ta3 počas rokovania vlády:

Rozpočet na zdravotníctvo

Výdavky na zdravotníctvo dosiahnu v roku 2025 úroveň 9,6 miliardy eur. Ide o medziročný rast 691 miliónov eur, teda o 7,76 percenta oproti schválenému rozpočtu 2024. Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu na rok 2025, ktorý v utorok schválila vláda.

"Celkové výdavky v sektore zdravotníctva pozostávajú najmä z výdavkov verejného zdravotného poistenia, výdavkov kapitoly Ministerstva zdravotníctva SR a z prostriedkov Plánu obnovy a odolnosti SR," uviedlo v návrhu ministerstvo financií.

Výdavky na verejné zdravotné poistenie sa očakávajú na úrovni 8,5 miliardy eur. Z toho najväčší podiel tvoria výdavky na zdravotnú starostlivosť v celkovej sume 8,19 miliardy. Výdavky určené pre zdravotnícke zariadenia predstavujú 3,21 miliardy eur. Štát má za svojich poistencov zaplatiť 2,3 miliardy eur. 

Výdavky pre rezort životného prostredia

Výdavky v oblasti životného prostredia by v roku 2025 mali byť takmer 1,25 miliárd eur. Z toho 679 miliónov eur predstavujú zdroje Modernizačného a Environmentálneho fondu, ktoré budú slúžiť na podporu enviroprojektov.

Celkové výdavky smerujúce do vodného hospodárstva majú byť v budúcom roku v sume 348 miliónov eur. Súčasťou výdavkov tejto oblasti sú aj zdroje štátneho rozpočtu smerujúce do Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), Výskumného ústavu vodného hospodárstva a pre Slovenský vodohospodársky podnik.

Na ochranu ovzdušia majú smerovať výdavky v objeme 7,28 milióna eur a zahŕňajú aj sledovanie a hodnotenie kvality ovzdušia podľa zákona o ochrane ovzdušia prostredníctvom SHMÚ.

Na odpadové hospodárstvo sa rozpočtujú výdavky zo zdrojov EÚ a spolufinancovania v objeme 28 miliónov eur.

Výdavky na ochranu prírody a krajiny majú v budúcom roku predstavovať sumu 35 miliónov eur.

Na riadenie rizík a mimoriadnych udalostí v súvislosti so zmenou klímy a na energeticky efektívne nízkouhlíkové hospodárstvo sa v roku 2025 nerozpočtujú žiadne výdavky.

 Na administratívu má ísť 42 miliónov eur. Ďalších 84,6 milióna eur je tvorených zdrojmi z plánu obnovy, ktoré spravuje SAŽP. Výdavky Modernizačného fondu predstavujú objem 384 miliónov eur. V životnom prostredí sú alokované aj ďalšie výdavky Environmentálneho fondu v celkovom objeme 296 miliónov eur.

Rozpočet pre obranu a kultúru

Na obranu by v roku 2025 mali ísť dve percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je necelých 2,8 miliardy eur. Investovať aspoň dve percentá do obrany je jedným zo záväzkov členských štátov NATO. Vyplýva to z Návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2025 až 2027, ktorý v utorok schválila vláda.

Takmer celá suma určená na obranu štátu by podľa návrhu mala ísť ministerstvu obrany. "Výdavky kapitoly MO SR na rok 2025 sa rozpočtujú v sume 2,78 miliardy eur a predstavujú medziročný nárast vo výške 167 miliónov eur," uviedol rezort.

Z materiálu tiež vyplýva, že najväčšími projektami, ktoré má MO SR rozbehnuté, je obstarávanie stíhačiek F-16, pásových bojových vozidiel či bojových obrnených vozidiel 8x8.

Na výdavky v oblasti kultúry by mal štátny rozpočet na rok 2025 disponovať sumou 529 miliónov eur. Najvýznamnejšiu položku výdavkov predstavujú výdavky verejnoprávnych inštitúcií, najmä STVR, druhá najväčšia suma sa týka činnosti rozpočtových a príspevkových organizácií Ministerstva kultúry SR. Vyplýva to z predloženého návrhu štátneho rozpočtu, ktorý v utorok schválila vláda.

"V porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2024 predstavuje alokácia zvýšenie o vyše 31 miliónov eur, teda viac ako šesť percent," uviedlo Ministerstvo financií SR ako predkladateľ.

Školstvo

Na oblasť vzdelávania, výskumu, vývoja a podpory mládeže by v roku 2025 malo ísť vyše 5,9 miliardy eur. Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu, ktorý v utorok schválila vláda.

Výdavky na regionálne školstvo na rok 2025 by mali predstavovať 3,87 miliardy eur, pričom medziročný rast sa týka najmä plánovaného zavedenia normatívneho financovania materských škôl. Zohľadňujú aj kompenzačný príspevok pre pedagogických a odborných zamestnancov či financovanie podporných opatrení. Na vysoké školstvo by malo byť vyčlenených 1,27 miliardy eur, z toho vyše 67,6 milióna eur má ísť na výkonnostné zmluvy. Oblasť vedy a techniky v roku 2025 plánuje zdroje vo výške 552 miliónov eur. Výdavky SAV by mali medziročne narásť o 13,1 milióna eur.

Samosprávy

Na chod a činnosti miestnej a regionálnej samosprávy má štát v budúcoročnom rozpočte vyčleniť 9,85 miliardy eur. Takmer 7,3 miliardy je určených pre mestá a obce, 2,25 miliardy eur pre vyššie územné celky a 325 miliónov na dopravné podniky v zakladateľskej pôsobnosti miest. Alokácia pre mestá a obce ráta so sumou 6,35 miliardy eur na bežné výdavky a 662 miliónov eur pre kapitálové výdavky. Na výdavkové finančné operácie sa rozpočtuje suma 265 miliónov eur.

Bezpečnosť

Výdavky na bezpečnosť a verejný poriadok by mali v budúcom roku presiahnuť 2,65 miliardy eur. Z celkovej sumy by malo byť na samotnú bezpečnosť vyčlenených približne 1,68 miliardy eur.

Súdnictvo by malo dostať necelých 590 miliónov a väzenstvo približne 383 miliónov eur. Ministerstvo spravodlivosti by v prípade schválenia návrhu mohlo mať rozpočet s výškou približne 388 miliónov eur.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok