Putin nariadil útok jedom, tvrdí bývalý agent Sergej Skripaľ. Rusko obvinenia odmieta

včera 21:39

Ruský prezident Vladimir Putin osobne nariadil útok jedom Novičok. Povedal to bývalý dvojaký agent Sergej Skripaľ počas procesu, ktorý sa zaoberá s nepriamo súvisiacim prípadom otravy Britky Dawn Sturgessovej. Je to prvýkrát od roku 2018, čo Skripaľ prehovoril na verejnosti.

Novičok vo fľaštičke parfumu

Skripaľa a jeho dcéru otrávili v marci v 2018 v Anglicku, no obaja útok prežili. O niekoľko mesiacov neskôr sa po dotyku fľaštičky od parfumu zrútila dvojica Britov, ktorých následne previezli do nemocnice. Išlo o Charlieho Rowleyho a Dawn Sturgessovú. Britská polícia sa domnieva, že parfum, ktorého sa obaja dotkli, bol použitý na presun novičoku do Británie.

Vyšetrovanie ukázalo, že odhodená fľaška obsahovala dostatok jedu na to, aby zabila tisíce ľudí. 44-ročná matka troch detí Sturgessová o mesiac neskôr zomrela. Rusko opakovane odmieta britské obvinenia o účasti na útoku jedom.

Putin sa zaujíma o jedy

Skripaľ však pripustil, že nemá na toto obvinenie žiadne dôkazy, ale uviedol, že Putin sa veľmi zaujíma o jedy. Bývalý agent tvrdí, že s ruským prezidentom sa osobne pozná. Britská polícia obvinila z pokusu o vraždu Skripaľa a jeho dcéry troch Rusov, ktorí sú údajne agentmi ruskej vojenskej rozviedky GRU.

Dvaja z nich sa dokonca objavili v ruskej televízii, kde tvrdili, že sú iba turisti. Dvojicu následne identifikovali ako agentov ruskej tajnej služby, ktorí sú podozriví z výbuchu muničného skladu v českom meste Vrbětice z roku 2014.

Pozrite si archívnu reportáž o obvinení z otravy Skripaľa:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok