Navaľnyj sedí pred portrétom Putina a píše si do denníka: Vo väzení strávim zvyšok svojich dní a tu aj zomriem

dnes 12:18

Ruský opozičný aktivista Alexej Navaľnyj, ktorý zomrel vo februári 2024, sa zamýšľa nad smrťou, každodenným životom, rodinou, ale aj politikou a vojnou na Ukrajine.

Alexej Navaľnyj za mrežami v policajnej dodávke po tom, ako ho zadržali počas protestov v Moskve 8. mája 2012, deň po Putinovej inaugurácii. Ruská väzenská agentúra oznámila, že väznený opozičný líder Alexej Navaľnyj zomrel. Mal 47 rokov.
Foto: TASR/AP

Vyplýva to z úryvkov z jeho memoárov, ktoré vyjdú v angličtine pod názvom Patriot: a Memoir 22. októbra a ktoré v piatok a zverejnili časopisy The New Yorker a The Times.

Navaľného smrť

„Zvyšok svojich dní strávim vo väzení a tu aj zomriem,“ napísal si Navaľnyj do svojho denníka v ruskom väzení vo februári 2022, dva roky pred svojou smrťou. „Nebude sa s kým rozlúčiť. Všetky narodeniny sa budú sláviť bezo mňa. Nikdy neuvidím svoje vnúčatá. Nebudem súčasťou rodinnej histórie. Nebudem na žiadnych fotografiách,“ zapísal si o mesiac neskôr.

Navaľného, známeho kritika Kremľa, zadržali ruské úrady v januári 2021, keď sa po ťažkej otrave vrátil do vlasti. Keď 16. februára tohto roku vo veku 47 rokov zomrel, odpykával si v trestaneckej kolónii na Sibíri 19-ročný trest okrem iného za extrémizmus. Úrady tvrdia, že zomrel po tom, ako náhle ochorel po návrate z prechádzky.

Svetoví štátnici o jeho smrti

Navaľného okolie a niektorí svetoví štátnici tvrdia, že za smrťou opozičného lídra stojí priamo alebo nepriamo režim ruského prezidenta Vladimira Putina. Kremeľ poprel, že by sa štát podieľal na Navaľného smrti. Americké spravodajské služby dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne priamo nenariadil Navaľného zabitie, uvádza sa v aprílovej správe denníka The Wall Street Journal.

„Jediné, čoho sa musíme obávať je, že našu krajinu necháme rozkradnúť bandou klamárov, zlodejov a pokrytcov,“ napísal oponent v denníku 17. januára 2022.

Čo sa píše v denníku?

V úryvkoch opisuje aj typický deň v trestaneckej kolónii: budíček o 6:00, raňajky o 6:20 a nástup do práce o 6:40. „V práci sedíte sedem hodín pri šijacom stroji na stoličke nižšej ako výška kolien,“ napísal. „Po práci ešte niekoľko hodín sedíte na drevenej lavici pod portrétom Putina,“ dodal.

V denníku píše aj o svojej hladovke v apríli 2021, vďaka ktorej každý deň schudol jeden kilogram, alebo o tom, ako sa „po prvýkrát cítil emocionálne a morálne na dne“. Napriek osamelosti však podľa AFP zo zápiskov srší aj Navaľného humor - v jednej pasáži napríklad píše, že denník môže rodina po jeho smrti speňažiť, pričom jeho tragické okolnosti pomôžu „predať knihu“.

„Autora knihy zavraždil neslávne známy prezident. Čo viac si môže marketingové oddelenie priať?“ vtipkuje.

V poslednom zázname z januára 2024 sa Navaľnyj zveril, že jeho spoluväzni a niektorí dozorcovia sa čudovali, prečo sa vracia do Ruska.

„Nechcem opustiť svoju krajinu ani ju zradiť,“ dodal. 

Pozrite si archívnu reportáž zo 16. februára 2024 o Navaľného smrti.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok