Dohody sa nedožil. Súčasťou bezprecedentnej výmeny väzňov mal byť aj Navaľnyj

Súčasťou bezprecedentnej výmeny väzňov, ako ju médiá označujú, mal byť aj ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. Dohody, ktorá sa rodila niekoľko mesiacov, sa však nedožil.

Odpykával si doživotný trest

Vadim Krasikov, vysoko postavený príslušník ruskej tajnej služby FSB, si v nemeckom väzení odpykával doživotný trest za vraždu Čečenca. Odporcu ruského režimu zabil v parku v centre Berlína za bieleho dňa.

Opozičný líder sa prepustenia nedožil

Podľa amerických médií nemecký kancelár Olaf Scholz súhlasil s jeho prepustením len pod podmienkou, že Rusi prepustia väzneného Alexeja Navaľného. Žiaľ, opozičný líder sa prepustenia nedožil.

Zomrel v trestaneckej kolónii

Navaľnyj zomrel v ruskej trestaneckej kolónii v polovici februára a teda ešte pred tým, ako sa oficiálne začalo hovoriť o jeho možnom prepustení. Biely dom mal potom presviedčať nemeckého kancelára Scholza, aby v rámci upravenej dohody pristúpil na prepustenie vysoko postaveného príslušníka ruskej tajnej služby.

Chceli naplniť Scholzovu túžbu

Za akúsi náhradu potom mali dať Spojené štáty na zoznam kritika iného kritika Kremľa Vladimira Kara-Murzu. Ako píše New York Times pre to, aby naplnili Scholzovu túžbu po morálnom imperatíve, ktorý by ospravedlnil prepustenie ruského vraha.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok