Záplavy mohli kontaminovať pitnú vodu. Hygienici kontrolujú studne v obci, ktorá nemá verejný vodovod

Hygienici kontrolujú studne v Novej Bošáci. Obec patrí medzi najviac zasiahnuté povodňami, ktoré sa pred mesiacom prehnali Trenčianskym krajom. Záplavy mohli kontaminovať pitnú vodu. Hygienici odoberajú vzorky, pretože v obci chýba verejný vodovod.

V polovici septembra sa počas povodní vylial potok v obci Nová Bošáca. Vytopilo 50 domácností. 

„Nevesta mi volá ráno, bolo 6 hodín, že sú zatopení, s autom som sa tam už nedostal, čo to bolo vyliate po ceste,“ opisuje Pavol, obyvateľ obce Nová Bošáca.

„Vlastne tu bola zaplavená pivnica, garážová brána,“ vysvetlila obyvateľka Anna.

Záplavy poškodili nielen majetok, ale znečistili aj vodu v studniach. Pre domácnosti je to problém, prišli o zdroj pitnej vody. V obci chýba verejný vodovod a kanalizácia. 

„Máme 21 osád, takže samotná výstavba vodovodu by bola dosť komplikovaná. Obec Nová Bošáca funguje na individuálnych studniach,“ informoval Ján Žucha, starosta obce.

Pitie kontaminovanej vody môže spôsobiť vážne problémy

Počas prívalových dažďov hrozí kontaminácia splaškami a chemikáliami. Obyvatelia kupujú na pitie len balenú vodu. Z každej domácnosti odoberajú na analýzu štyri vzorky. Pitie kontaminovanej vody vo väčšom množstve môže spôsobiť vážne zdravotné problémy. 

„Predovšetkým sa odporúča vyčistiť okolie studne, potom studňu samotnú, a po jej vyčistení a čerpaní sa pristupuje k dezinfekcii studní a rozvodov. Je tam riziko predovšetkým hnačkových ochorení, ako vírusového a bakteriálneho pôvodu. V domácnostiach sa berú vzorky na chémiu do plastovej fľaše, berú sa vzorky na mikrobiológiu, biológiu do sklenej, a na železo a na mangán do skleníc,“ uviedol Martin Gašpárek, hygienik RÚVZ Trenčín.

Výsledky odobratých vzoriek zverejnia o dva týždne.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok