V obľúbenej kyselke našli po suchu a dažďoch baktérie. Hygienici varujú pred črevnou nákazou

V obľúbenej minerálnej vode v Trenčíne našli baktérie. Hygienici varujú pred jej konzumáciou, pretože môže spôsobiť črevnú nákazu. Na kvalitu prameňov negatívne vplýva dlhotrvajúce sucho, ale aj prívalové dažde.

Kontaminovaná baktériami

Po vodu z Kubranskej kyselky v Trenčíne chodia ľudia zo širokého okolia pre jej výbornú chuť a zdravotné benefity. Nachádza sa v tichom prostredí a stala vyhľadávaným miestom na oddych.

Kvôli vysokej návštevnosti kontrolujú hygienici kvalitu kyselky dva- až trikrát ročne. Naposledy odobrali vzorky vody začiatkom septembra. Zistili, že je kontaminovaná. 

„Vo vode sa objavili koliformné baktérie vo zvýšených hodnotách, enterokoky, aj celkové počty baktérií. Väčšinou sú to také príznaky ako črevné nákazy, bolesti bruška hlavne u detí. Lebo naozaj boli tam pomerne vysoké hodnoty týchto baktérií,“ informuje Ľudmila Bučková, riaditeľka RÚVZ Trenčín.

Pitie kubranskej minerálky vo väčšom množstve môže spôsobiť vážne zdravotné problémy. 

Problémy po intenzívnych dažďoch

Priamo na mieste umiestnili oznam o tom, že voda nie je vhodná na pitie. Napriek tomu ľudia k minerálnemu prameňu priebežne prichádzajú. 

Hygienici upozorňujú, že pitie vody z prírodných kyseliek je vždy na vlastné riziko. Kvalita vody totiž nie je sledovaná tak, ako u pitnej vody z domácností. 

Vzorky kubranskej vody opäť odoberú a výsledky zverejnia. Vplyvom sucha a tiež po intenzívnych dažďoch sa objavujú problémy s kontamináciou vody aj u majiteľov studní.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva im preto odporúča, aby si studne vyčerpali, vydezinfikovali a následne vodu vyšetrili. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok