Blanár po rokovaní Rady EÚ: Pre Ukrajinu pripravujeme ďalší balík pomoci, sankcie na Irán nepocítime

Minister zahraničných vecí Juraj Blanár zastupoval Slovenskú republiku na pondelkovom (14.10.) zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu, kde sa diskutovalo o aktuálnych globálnych konfliktoch.

Hlavnou témou bolo prímerie

Hlavnými témami zasadnutia boli prebiehajúca vojna na Ukrajine a eskalujúca situácia v Pásme Gazy.

Blanár informoval Radu Európskej únie o nedávnych rokovaniach medzi Slovenskom a Ukrajinou, na ktorých sa diskutovalo o kritickom nedostatku elektrickej energie a príprave na zimné obdobie.

"Hovoril som o projekte, v ktorom chceme rozšíriť elektrické spojenie Ukrajiny a Slovenska, aby sme mohli pri výpadku dodávať viac elektrickej energie," uviedol s tým, že Slovensko už od začiatku roka dodalo Ukrajine približne 55 000 megawatthodín elektrickej energie a plánuje ďalšie kroky na zlepšenie infraštruktúry.

Blanár tiež spomenul plánované balíky humanitárnej pomoci zamerané predovšetkým na zimnú pripravenosť a neletálnu vojenskú techniku.

Eskalácia napätia v Pásme Gazy

V súvislosti s konfliktom v Pásme Gazy minister varoval pred ďalšou vojenskou eskaláciou a zdôraznil, že pri posledných útokoch došlo k porušeniu medzinárodného práva v regióne: "To, čo sa deje v tomto konflikte, je erózia medzinárodného práva. Musím však skonštatovať, že k eskalácii prispeli aj útoky na medzinárodné jednotky z misie OSN, UNIFIL, čo je neakceptovateľné".

Kolegov na rokovaní zároveň informoval, že Slovensko sa podieľalo aj na evakuácii takmer 100 ľudí z Libanonu, z toho 34 boli občania Slovenskej republiky.

Blanár upozornil aj na zhoršujúcu sa humanitárnu situáciu v Gaze, kde organizácia UNRWA čelí riziku sankcií zo strany Izraela, čo by ešte viac ohrozilo poskytovanie pomoci civilistom.

Slovensko podporilo sankcie na Irán

Zasadnutie sa venovalo aj otázke sankcií voči Iránu, ktoré EÚ rozšírila kvôli podpore Iránu pre ruský vojenský arzenál. Slovensko tieto sankcie podporilo s podmienkou, že nebudú mať negatívny vplyv na slovenskú ekonomiku ani životnú úroveň obyvateľov.

Podľa Juraja Blanára sú sankcie namierené proti fyzickým a právnickým osobám, ktoré dodávajú Iránu technológie pre vojenské systémy využívané v konflikte na Ukrajine.

Minister tiež zdôraznil význam mierového summitu na Ukrajine, ktorý by mal predstaviť návrh mierového plánu prezidenta Volodymyra Zelenského.

Šéf slovenskej diplomacie uvítal aj návrh na rozšírenie Európskej komisie o ďalšie členské štáty vrátane Moldavska a Gruzínska.

Pozrite si archívnu reportáž o rokovaní slovenskej vlády na Ukrajine zo 7. októbra 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok