Blanár rokoval so šéfkou nemeckej diplomacie. Dohodli sa na rozšírení spolupráce pri oprave ukrajinskej techniky

dnes 13:50

Slovensko chce rozšíriť závod na opravu ukrajinskej vojenskej techniky na východe krajiny. Na tlačovej konferencii po piatkovom (11. 10.) stretnutí s nemeckou ministerkou zahraničných vecí Annalenou Baerbockovou to povedal šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár.

Juraj Blanár
Foto: TASR/AP

Nemecko opravu financuje, slovenská strana poskytuje priestory. Blanár je na prvej oficiálnej návšteve Nemecka a s Baerbockovou hovoril najmä o vojne na Ukrajine, migrácii a otázkach vzájomných vzťahov.

Opravárenské zariadenie, ktoré sa nachádza vo vojenskom útvare slovenskej armády v Michalovciach, začalo fungovať koncom roka 2022. Blanár uviedol, že Slovensko ho chce teraz v rámci pomoci Ukrajine rozšíriť. Zároveň zopakoval, že Slovensko už nebude dodávať Ukrajine vojenský materiál z vlastných armádnych zásob, pretože podľa neho už nie je peňazí nazvyš.

Ficov kabinet zastavil vojenskú pomoc

Vláda premiéra Roberta Fica po nástupe do funkcie na jeseň minulého roka zastavila vojenskú pomoc Ukrajine zo štátnych zásob. Bratislava však podľa Blanára bude naďalej dodávať humanitárnu pomoc Ukrajine, ktorá sa už viac ako dva roky bráni ruskej agresii. Takisto sa chce podieľať na odmínovaní krajiny.

Vojna na Ukrajine bola podľa vyjadrení oboch strán na tlačovej konferencii hlavnou témou rozhovorov medzi Blanárom a Baerbockovou. Slovenský minister zdôraznil, že Bratislava „podporuje všetky mierové riešenia“ konfliktu, a tiež zdôraznil, že podporuje udržanie Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach. Dodal, že Rusko by sa malo zúčastniť už na ďalšom mierovom samite. Presadzuje to aj nemecký kancelár Olaf Scholz.

„Putinova brutálna agresívna vojna nás všetkých bezprostredne znepokojuje,“ povedala Baerbocková a ubezpečila, že Nemecko sa tiež usiluje o nastolenie mieru na Ukrajine. Kyjev je podľa nej naň pripravený, ale je to Moskva, ktorá odmieta rokovania a vedie „hybridnú vojnu“ aj proti zvyšku Európy. Ministerka zdôraznila, že „nemecká bezpečnosť je bezpečnosťou východnej Európy“, a preto Nemecko okrem Ukrajiny podporuje aj svojich spojencov na východnom krídle NATO.

Rokovania s Lavrovom

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 Slovensko poskytovalo Ukrajine vojenskú a humanitárnu pomoc za predchádzajúcich vlád. Kyjevu odovzdalo rôzne vojenské vybavenie vrátane vyradených stíhačiek MiG-29 sovietskej konštrukcie, ako aj systém protivzdušnej obrany S-300, bojové vozidlá pechoty, odmínovacie zariadenia a vrtuľníky a na základe komerčnej zmluvy aj samohybné húfnice Zuzana 2. Prijala tiež tisíce ukrajinských utečencov.

Štvrtá Ficova vláda, ktorá sa dostala k moci po predčasných parlamentných voľbách v septembri minulého roka, však radikálne zmenila predchádzajúci postoj Slovenska k Ukrajine. Kritizovala protiruské sankcie a vojenskú podporu krajiny. Podľa Fica by sa EÚ mala postupne pokúsiť o štandardizáciu vzťahov s Ruskom. Blanár niekoľkokrát rokoval s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, naposledy v septembri na okraj Valného zhromaždenia OSN.

Pozrite si archívnu reportáž o stretnutí Blanára s Lavrovom z 26. septembra 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok