Stretnutie s lekárskymi odborármi neprinieslo výsledky. Minister zdravotníctva bude v rokovaniach pokračovať

včera 12:04 , Aktualizované: včera 18:02

Minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) zatiaľ Lekárskemu odborovému združeniu (LOZ) nepredstavil žiadne návrhy kompromisov v súvislosti s konsolidačnými opatreniami.

Vypočul si ich požiadavky a argumenty a rokovania majú pokračovať. Vyplýva to z vyjadrenia šéfa lekárskych odborárov Petra Visolajského po stretnutí s ministrom.

"Toto bolo prvé stretnutie s novým ministrom. Uvítali sme ho vo funkcii, ponúkli sme mu pomoc pri zlepšovaní slovenského zdravotníctva a potom sme sa mu snažili predostrieť našich osem požiadaviek, ktoré viedli slovenských lekárov v nemocniciach do výpovedí," povedal Visolajský. Minister podľa jeho slov odborárom zatiaľ nepredstavil žiadne návrhy ani nedal žiadne prísľuby.

V hre sú výpovede lekárov

LOZ zároveň ministrovi zopakovalo ich návrh na konsolidáciu v zdravotníctve. "Ministerstvo môže nájsť budúci rok 308 miliónov eur a usporiť v systéme bez toho, aby sa to dotklo kvality alebo dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre pacientov," podotkol.

Visolajský dodal, že ak nedôjde k dohode s vládou, vyše 3200 lekárov z nemocníc z celého Slovenska je pripravených podať výpoveď z nadčasov. "Počty klasických výpovedí z pracovného pomeru budeme vedieť v najbližších dňoch," dodal.

Rozpočet nezahŕňa ambulantný sektor

Prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL) SR Marián Šóth kritizuje, že v návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok nie je ani zmienka o ambulantnom sektore. Upozornil, že pokiaľ preň nebudú finančné zdroje, tak zanikne. Uviedol to pred pondelkovým stretnutím s ministrom zdravotníctva Kamilom Šaškom (Hlas-SD), s ktorým chce hovoriť aj o tejto téme. Vláda by mala o návrhu rozpočtu rokovať v utorok (15. 10.).

"Ako predstavitelia aj Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR prichádzame po hospodárskej sociálnej rade a za Asociáciu súkromných lekárov musím povedať, že v rozpočte na rok 2025 nie je ani zmienka o ambulantnom sektore, čo sme pripomienkovali aj na sociálnej rade, že ambulantný sektor je vymazaný," povedal Šóth.  

Upozornil, že bez financií ambulantná sféra zanikne a zanikne aj celé zdravotníctvo. "Keď si vezmeme, že viac ako 60 percent zdravotnej starostlivosti sa poskytuje v ambulantnej sfére, tak nemocnice nebudú môcť toto zrealizovať," vysvetlil prezident asociácie.

Od Šaška žiadali garancie

Ministra zdravotníctva sa chceli pýtať, či bude ambulantná sféra existovať aj naďalej. "Budeme žiadať ministra, aby nám dal nejaké garancie, ako bude tá situácia vyzerať, a budeme žiadať spôsob, ako sa máme postaviť voči pacientom," vyhlásil Šóth.

V súvislosti s návrhom konsolidačných opatrení a ministrovými vyjadreniami o snahe hľadať kompromis povedal, že pre ASL SR nie je v hre konsolidácia na úkor pacienta. "Ak to tak bude, je úlohou štátu, aby mu vysvetlil, že zdravotná starostlivosť bude redukovaná," dodal.

Rozporuplná konsolidácia

Minister zdravotníctva Kamil Šaško absolvoval rokovania s ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD) a sociálnymi partnermi v rámci tripartity. Podľa Šaška si prešli možnosti verejných financií pri hľadaní dohody so zdravotníkmi.

Minister zdravotníctva zdôraznil, že hoci cesta k dohode nebude jednoduchá, je nevyhnutná na to, aby slovenskí pacienti neboli rukojemníkmi súčasnej situácie.

"Rozumiem potrebe vlády konsolidovať verejné financie po rokoch nezodpovedného hospodárenia, a zároveň vnímam oprávnené požiadavky zdravotníkov na lepšie pracovné podmienky. Verím, že nájdeme kompromis, pretože bez neho nie je možné situáciu efektívne vyriešiť," uviedol.

Zdravotníci naprieč celým sektorom odmietajú navrhnuté konsolidačné opatrenia v sektore zdravotníctva a vyzvali prezidenta SR Petra Pellegriniho, aby ich v súčasnom znení nepodpísal. Ten deklaroval, že prípadný podpis legislatívy bude závisieť od rokovaní vlády so zdravotníkmi.

Pozrite si reportáž o novom ministrovi zdravotníctva.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok