Šutaj Eštok: Minister Šaško budúci týždeň predstaví kompromis so zdravotníkmi. Karas varuje pred politickými hrami Smeru

Hosťami relácie V politike boli minister vnútra a predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok a podpredseda KDH Viliam Karas. Zhrnuli sme pre vás to najpodstatnejšie.

Prezident Peter Pellegrini vymenoval vo štvrtok (10. 10.) v Prezidentskom paláci nového ministra zdravotníctva Kamila Šaška. Urobil tak po prijatí demisie doterajšej šéfky rezortu Zuzany Dolinkovej.

Pri podávaní demisie hovorila, že sa zdravotníctvo nestalo premiérskou témou a nemôže dať "ruku do ohňa" za konsolidačný balíček.

Prezident povedal, že časť konsolidácie nemusí podpísať, podmienil to dohodou so zdravotníkmi.

"Bývalá ministerka Dolinková bola odborníčka, ktorá zdravotníctvo riešila roky a brala to za svoju absolútnu prioritu. V Hlase sa však musíme pozrieť na celkový obraz. Konsolidácia je nevyhnutná," povedal Šutaj Eštok.

Nový minister a podpora vlády

Podotkol, že "ľudsky" chápe postoj Zuzany Dolinkovej. "Kamil Šaško bude mať podporu Hlasu a verím, že aj vlády a premiéra. Zdravotníctvo musí byť téma pre všetkých, pretože sa dotýka každého jedného človeka na Slovensku," doplnil.

Anketa

Ktorý z hostí vás najviac presvedčil?

Celkovo hlasov: 240

Výpovede zdravotníkov

Tisíce zdravotníkov chcú podať výpovede. "Nový minister si stanovil ako prioritu upokojenie zdravotníckeho sektora, aj tých ľudí, ktorí dnes zbierajú výpovede. Kamil Šaško s nimi už rokuje," skonštatoval šéf Hlasu.

Viliam Karas vyhlásil, že "ministerka Dolinková a ani vláda nemali plán pre zdravotníctvo".

"Neriešili sa reálne problémy, nepredstavila sa jasná vízia a preto sa búria zdravotníci. Je to o obrovskej frustrácii, že sa to nestalo premiérskou témou. Premiér Robert Fico (Smer-SD) a vláda majú priority úplne niekde inde. Vydýchli si vtedy, keď Ústavný súd SR potvrdil, že trestná novela je v súlade s Ústavou SR," skritizoval podpredseda KDH.

Karas si myslí, že Šaško nebude mať podporu Fica. "Premiérovi tento stav vyhovuje, pretože si to celé odskáče strana Hlas. Smer sa vie s touto situáciou hrať, keďže Hlas má na starosti najťažší rezort," dodal.

Víta, že Kamil Šaško zasadol na kreslo ministra zdravotníctva. "Je to manažér. Je mi ho však aj ľúto. Ak nebude mať podporu premiéra, tak nebude vedieť so zdravotníctvom urobiť nič," povedal Karas.

Dohoda so zdravotníkmi

Kamil Šaško plánuje už budúci týždeň ohlásiť kompromis so zástupcami zdravotníkov, vyhlásil šéf Hlasu Matúš Šutaj Eštok.

Peniaze na zvýšenie platov sa podľa neho nájdu. Pripustil, že možno nie úplne v takej výške, ako zdravotníci očakávajú.

Zdravotné sestry by mali podľa návrhu ministra dostať 9-percentné zvýšenie automaticky, zatiaľ čo platy lekárov by vzrástli o 6 percent.

Šutaj Eštok označil tento kompromis za rozumný a zdôraznil, že Hlas, ako druhá najsilnejšia strana v koalícii, si dokáže „buchnúť po stole“, ak bude treba.

Viliam Karas kritizoval, že pred prípravou konsolidačného balíčka sa vláda neporadila aj so zdravotníkmi.

Kotlár a pandémia

Matúš Šutaj Eštok tiež ostro reagoval na správu splnomocnenca Petra Kotlára o pandémii, odmietajúc akékoľvek spochybňovanie vedeckých faktov a autorít:

„Správa buď bude zodpovedať našim požiadavkám, alebo sa o nej ani nebudeme baviť,“ vyhlásil Šutaj Eštok.

Pripomenul, že vláda žiadala od Kotlára zamerať sa na konkrétne otázky ako dôvody predlžovania núdzového stavu, celoplošného testovania či výdaje vo výške 700 miliónov eur na mobilné odberové miesta (MOM).

„Namiesto toho však prišiel so spochybňovaním vedy, čo nikto nepožadoval,“ kritizoval.

Viliam Karas označil Hlas za neschopný žiadať Kotlárovo odvolanie, čím sa otvoril ďalší priestor na kritiku politickej strany.

Viac sa dozviete v celej časti relácie V politike:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok