Sudca Kliment opäť pred disciplinárkou. Tvrdí, že kolega doňho nabúral úmyselne, ten hovorí o vyhrážkach

14.10.2024 11:08 , Aktualizované: 14.10.2024 14:36

Sudca Kliment opäť stojí pred disciplinárkou. Dôvodom je konflikt, ktorý mal s kolegom Paludom na parkovisku Najvyššieho súdu. Práve Paluda v pondelok pred senátom vypovedal ako svedok.

Paluba: Chcel ma udrieť päsťou

Vo svojej výpovedi sudca Paluda opísal, ako mu sudca Kliment nedal prednosť v jazde a autom blokoval prístup na parkovacie miesto. Paluda tvrdil, že Klimenta vyzval, aby cúval. Tiež priznal, že napriek tomu že Klimentovi následne neúmyselne nacúval do auta, vystúpil z neho, aby sa uistil, že mu nespôsobil škodu.

Po vystúpení z auta ho mal podľa jeho slov Kliment napadnúť. "Chytil ma za košeľu, a chcel ma udrieť päsťou," ozrejmil Paluda. Poukázal na to, že zo strany Klimenta čelil slovným útokom aj v minulosti. Počas výpovede zároveň prehrávali obrazový záznam z parkoviska.

Pozrite si krátku reportáž o disciplinárke.

Kliment hovorí, že to bol úmysel

Disciplinárne obvinený sudca Kliment vo svojej výpovedi pred Senátom Najvyššieho správneho súdu SR tvrdil, že Paluda do jeho auta nacúval úmyselne. Viaceré tvrdenia z Paludovej výpovede považoval za rozporuplné.

Kliment tiež poukázal na to, že sudca Paluda ho na parkovisku súdu slovne provokoval. "Vedel, že ja som vodič toho vozidla. Nedal som mu prednosť v jazde, pretože ju nemal," vysvetlil Kliment. Paluda mu do auta podľa neho nacúval úmyselne. Vyvrátil aj Paludove tvrdenia o tom, že by po náraze do jeho auta vystúpil, aby skontroloval situáciu.

Kliment svoje konanie opísal ako nutnú obranu. "Chytil som ho za golier a dvakrát som ním zatriasol," ozrejmil. Kliment sa vo svojej výpovedi odvolal na znalecký posudok, ktorý nechal vyhotoviť. Ten podľa jeho slov jasne ukazuje, kto porušil pravidlá cestnej premávky. Paluda podľa neho vo svojej výpovedi zveličoval.

Spoločný návrh na začatie disciplinárneho konania voči sudcovi Najvyššieho súdu SR Klimentovi podali Sudcovská rada NS SR spolu s predsedom súdu Jánom Šikutom.

Návrh sa týka incidentu na parkovisku Kancelárie Najvyššieho súdu na Panónskej ulici v Bratislave zo 17. októbra 2023, konkrétne fyzického útoku sudcu vo vzťahu k inému sudcovi na verejnosti.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok