Hotely sa radujú z druhej najvyššej návštevnosti v histórii. V auguste sa v nich ubytovalo vyše 700 000 hostí

14.10.2024 09:42

V hoteloch a penziónoch na Slovensku sa v auguste ubytovalo zhruba 743 500 ľudí, ide o druhý najlepší výsledok v zaznamenanej histórii.

hotel
Foto: ta3

Viac hostí mali ubytovacie zariadenia len v auguste v predcovidovom roku 2019. ČTK o tom dnes informoval Štatistický úrad SR. Najväčšiu skupinu zahraničných turistov na Slovensku dlhodobo tvoria Česi.

Aspoň jednu noc v hoteloch, penziónoch a ďalších ubytovacích zariadeniach na Slovensku strávilo v druhom mesiaci letných školských prázdnin o 5,2 percenta domácich a zahraničných hostí viac ako v rovnakom období vlaňajška. Za augustom roku 2019 výsledky slovenských hotelierov ale zaostali o šesť percent.

August je podľa slovenských štatistikov pre cestovný ruch v krajine z hľadiska počtu ubytovaných ľudí dlhodobo najdôležitejším mesiacom roka.

Stále málo zahraničných hostí

Kým počet domácich hostí tento rok už bol porovnateľný s predcovidovým obdobím, tých zo zahraničia bolo oproti roku 2019 menej o 15 percent. Napríklad vlani tretinu zo všetkých cudzincov ubytovaných na Slovensku tvorili Česi.

Celkovo za prvých osem mesiacov tohto roka využili služby ubytovacích zariadení na Slovensku viac ako štyri milióny ľudí. Medziročne to predstavuje nárast o 2,9 percenta, oproti roku 2019 naopak pokles o sedem percent.

Po vypuknutí pandémie koronavírusu na Slovensku v roku 2020 patril cestovný ruch medzi odvetvia, ktoré boli počas silných vĺn prípadov najviac zasiahnuté epidemickými reštrikciami.

Pozrite si štatistiku návštevnosti z pred niekoľkých mesiacov:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok