Vysoké Tatry prekvapili štatistiky. Prišlo menej turistov, ako hotelieri a podnikatelia čakali

14.8.2024 10:16

Vo Vysokých Tatrách uplynulý mesiac prekvapili štatistiky návštevnosti. Nie však pozitívne. Prišlo menej turistov, ako hotelieri a podnikatelia v turizme čakali. August bude v tomto smere, zdá sa, lepší. Zástupcovia turistických organizácií už analyzovali, kde sú príčiny nízkej júlovej návštevnosti.

Júlový pokles návštevnosti v Tatrách spôsobili Slováci. Práve tých prišlo menej. Iné národnosti naopak nesklamali.

Slováci sa rozcestovali

“Bolo to zaužívané aj po minulé roky. Tradične bola prvá dovolenka more a druhá dovolenka Tatry, respektíve hory. Tento rok to však vyzerá tak, že Slováci sa veľmi rozcestovali." uviedla výkonná riaditeľka OOCR Lucia Blašková.

V oblastnej organizácii cestovného ruchu začali hneď analyzovať príčiny júlového poklesu. Výsledky zaujali. “Vstúpilo do toho viacero faktorov. Najväčším sú prímorské dovolenky. Ale na začiatku leta ľudia reagovali napríklad aj na medvede," tvrdí Blašková.


Na august majú lepšie vyhliadky

“Keď sme oznámili známym a rodine, že ideme do Tatier, všetci boli v šoku a povedali nám, že sú tu medvede a zožerú nás, že sme sa zbláznili. V Česku je okolo toho veľká panika," hovorí turistka z Prahy Lenka Šimerdová.

August by už mal byť z hľadiska návštevnosti v Tatrách celkom iný. Nasvedčuje tomu najmä pohľad do hotelových rezervačných systémov.

Hotely sú takmer plné

"Sú hotely, ktoré majú obsadenosť cez 90 percent. Sú hotely, ktoré majú menej. Očakávame, že bude fajn. Najmä to počasie nám naozaj praje," výkonná riaditeľka OOCR.

“Prognózy sú veľmi priaznivé. A samozrejme k tomu prispievajú aj využitia rekreačných poukazov, ktoré sú u Slovákov mimoriadne obľúbené," tvrdí výkonná riaditeľka Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Lenka Potočná.


Údaje sa analyzujú

Veľmi presné údaje o počte návštevníkov, ale aj ich rozložení v jednotlivých dolinách či na štítoch, budú mať čoskoro pracovníci Správy TANAPu. Začiatkom týždňa ich totiž na 39-tich miestach fyzicky rátali a práve teraz údaje analyzujú.

“Počítajú sa návštevníci, ktorí chodia na pešiu turistiku, návštevníci, ktorí využívajú lanové dráhy, takisto sa spočítavajú cyklisti, ktorí sa delia ešte na cyklistov na elektrobicykloch a spočítavajú sa napríklad aj psy," hovorí hovorkyňa Správy TANAP Nina Obžútová.

Strach z medveďov

Zaujímavosťou je, že ľudia sa v Tatrách v auguste akosi prestali báť medveďov. Faktom je, že tam nedošlo k vážnejším a nebezpečným stretom s touto šelmou. “Netreba sa toho určite báť a netreba z toho robiť väčšieho bubáka, ako naozaj je," dodala Potočná.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok