S vekom rastie pravdepodobnosť vzniku rakoviny prsníka. Na toto nezabúdajte, ide o najúčinnejší spôsob prevencie

Karcinóm prsníka je najčastejší druh rakoviny u žien. Riziko ochorenia narastá s vekom a najúčinnejšou zbraňou je preventívny skríning. Ružový október je mesiacom osvety o rakovine prsníka.

Každá jedenásta Európanka má rakovinu prsníka a ročne na ňu zomrie takmer tisíc Sloveniek.


Ružová na znak žien

"Obliekame si ružovú na znak žien. Na Slovensku 30-tisíc žien žije a bojuje v rôznych fázach s rakovinou prsníka a tie ženy majú ťažký život," hovorí prezidentka pacientskej organizácie NIE RAKOVINE Jana Pifflová Španková.

Mamografia či samovyšetrenie doma sú najúčinnejšou prevenciou a pri včasnom diagnostikovaní môžu zachrániť život.

"Absolvovať mamografiu, aj na necertifikovanom pracovisku, je určite lepšie, ako neabsolvovať ju vôbec. Prečo je lepšie certifikované pracovisko? Pretože Vám zabezpečí komplexne manažment pacienta," tvrdí výkonná riaditeľka Liga proti rakovine Eva Kováčová.

S vekom rastie pravdepodobnosť vzniku rakoviny prsníka. V rámci preventívnej prehliadky majú na mamograf podľa zákona nárok ženy vo veku 40 až 69 rokov.

Zachráni umelá inteligencia život?

Umelá inteligencia vyvinutá americkými výskumníkmi dokázala rozpoznať riziko nádoru v prsníku štyri roky pred samotným vznikom.

"Vzhľadom na situáciu ohľadom karcinómu prsníka, dá sa predpokladať, že zohrá významnú úlohu. Má 97 percentnú senzitivitu a dokáže zachytiť i malé nádory. Obrovský význam umelej inteligencie bude v tom, že dokáže vytipovať skupinu zdravých pacientov, u ktorých sa ešte len vyvinie onkologické ochorenie a týmto sa budeme vedieť venovať," uviedol onkológ Juraj Detvay.

Testovaná AI ​​sa pozrie na mamografy a určí oblasti, na ktoré by sa rádiológ mal bližšie pozrieť a nastaviť ďalšie vyšetrenia. Umelá inteligencia zrejme tak skoro ľudského lekára nenahradí, no môže byť nápomocná vo včasnej diagnostike.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok