Slováci majú nízky záujem o skríning. Odborníci varujú, že včasná diagnostika rakoviny môže zachrániť roky života

Skríning je účinnou zbraňou, ktorá môže pacientovi pri rakovine pridať roky života. Záujem Slovákov o vyšetrenie je pritom nízky. O tejto téme diskutovali odborníci na zdravotníckej konferencii ta3.

Včasné odhalenie nádorových ochorení je veľmi dôležité pri liečbe a dokonca môže život aj zachrániť.

"Je to prevencia rakoviny prsníka, ale aj vlastne iných typov rakovín. Vieme že sa dá chodiť na skríningové vyšetrenia aj pre rakovinu hrubého čreva, rakovinu prostaty, aktuálne sa rozbehne rakovina pľúc, a tiež očkovanie proti rakovine krčky maternice," uviedla Bela Mriňáková, klinická onkologička, Onkologická klinika LFUK a OÚSA.

Záujem o skríningové vyšetrenia síce každým rokom stúpa, ale je stále alarmujúco nízky. 

"Podpora prevencie je vo VŠZP takou dlhodobou a stragickou podporovanou témou, pretože prevencia v prvom rade zachraňuje ľudské životy ale šetrí verejné zdroje, čo máme podložené aj dátami," povedala Marianna Bublavá, hovorkyňa VŠZP.

Skríning je sekundárnou prevenciou. Významnú rolu pri onkologických ochoreniach zohráva životný štýl a pravidelné preventívne prehliadky.

"Je veľký rozdiel medzi preventívnou prehliadkou a skríningovým programom. Preventívna prehliadka je niečo, na čo má poistenec nárok a môže nevyužiť tento nárok. Skríningový program je doslova program, ktorý musí byť aktívny a organizovaný a je dôležitá participácia," dodal onkológ Jozef Dolinský.

Trvá veľmi dlho, kým sa onkologické ochorenia prejavia a pacient spozoruje prvé príznaky. Rakovine prsníka, konečníka či hrubého čreva sa dá vyhnúť včasným zachytením.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok