Zelenskyj: V ruskej Kurskej oblasti držíme stanovené línie. Podnikáme tiež protiútoky

dnes 08:05

Ukrajinskí vojaci odrazili útoky ruskej armády v ruskej Kurskej oblasti, ktorej časť obsadili začiatkom augusta. Podľa agentúry Reuters to v sobotu večer uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa jeho slov sa ukrajinskej armáde podarilo udržať líniu a neustúpiť. Rusko v piatok oznámilo, že sa mu podarilo znovu dobyť dve dediny v Kurskej oblasti.

Zelenskyj
Foto: TASR/AP

„Pokiaľ ide o Kurskú operáciu, Rusko sa pokúsilo zatlačiť naše pozície, ale my držíme stanovené línie,“ povedal Zelenskij vo svojom večernom videu. Podľa prezidenta na východe krajiny - v Doneckej a Záporožskej oblasti - panujú pre ukrajinskú armádu veľmi ťažké podmienky. „Kľúčom k úspechu je odolnosť našich jednotiek. Všetko závisí od našej odolnosti,“ povedal Zelenskyj.

Ukrajinská armáda uskutočnila začiatkom augusta nečakaný nájazd na ruské územie. Cieľom útoku bolo predovšetkým odlákať ruské sily od východnej časti frontu, kde sú ukrajinské jednotky pod silným tlakom.

Odolnosť a protiútok

Moskva v piatok uviedla, že dobyla späť dve dediny, čo Ukrajina nepotvrdila. CNN upozorňuje, že podľa analytikov sa oblasť pod kontrolou ukrajinských síl veľmi nezmenila. Americký Inštitút pre štúdium vojny odhaduje, že ukrajinská armáda kontroluje 786 km2 územia v Kurskej oblasti.

Podľa CNN Moskva vyslala do boja proti ukrajinským vojakom v Kurskej oblasti až 40 000 svojich vojakov. Sú to zväčša záložníci. „Niekedy sa im (Rusom) podarí obsadiť ulicu v dedine. Ale nie je to jednosmerné - my tiež podnikáme protiútoky a zatláčame ich späť,“ opísal pre CNN situáciu v bojoch v Kurskej oblasti ukrajinský veliteľ.

Pozrite si archívnu reportáž zo 7. októbra o tom, ako Rusko útočilo dronmi aj raketami na Ukrajinu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok