Nečakali by sme na signál od NATO. V prípade ruského útoku by sme okamžite udreli na Petrohrad, odkazuje poľský generál

Ak Rusko napadne Poľsko alebo pobaltské štáty, odpoveď príde okamžite. Poľský generál a bývalý náčelník tamojšieho generálneho štábu Rajmund Andrzejczak to povedal na bezpečnostnej konferencii Defending Baltics v litovskom Vilniuse, ktorá sa konala 8. a 9. októbra. Podľa jeho slov sú spojenci v takomto prípade pripravení udrieť priamo na Petrohrad.

Poľsko
Foto: x/wartranslated

Podľa bezpečnostných expertov Ukrajina v súčasnosti získava pre západné štáty niekoľko rokov času na prípravu na možný konflikt s Ruskom, píše Bild.

Príprava a jasný plán

Litovský poradca pre národnú bezpečnosť Kestutis Budrys varoval, že ak Ukrajina padne, Rusko zameria svoju pozornosť na Estónsko, Lotyšsko, Litvu a Poľsko, píše CNN Prima News.

"V Ľvove, Breste a Grodne by sme mali ruskú divíziu," zdôraznil poľský generál Rajmund Andrzejczak.

Podľa neho je potrebné za každú cenu odradiť Rusko od prípadného útoku na východné krídlo NATO. "Rusko si musí uvedomiť, že útok na Poľsko alebo pobaltské štáty by znamenal aj jeho koniec. A to aj bez použitia jadrových bômb. To je jediný spôsob, ako odradiť Kremeľ od takejto agresie," povedal Andrzejczak.

Na tento účel Poľsko v súčasnosti nakupuje stovky rakiet s doletom až 900 kilometrov.

Ak sa však Rusko predsa len odváži zaútočiť, Andrzejczak má plán, ako Rusku čeliť. "Ak zaútočia čo i len na jeden centimeter litovského územia, odpoveď príde okamžite. Nie v prvý deň, ale v prvej minúte. Zasiahneme všetky strategické ciele v okruhu 300 kilometrov. Zaútočíme priamo na Petrohrad," dodal Andrzejczak.

Pobaltské štáty tiež nebudú čakať

Veliteľ litovských ozbrojených síl Raimundas Vaikšnoras dodal, že v prípade ruskej agresie by pobaltské štáty reagovali okamžite bez toho, aby čakali na rozhodnutie NATO podľa článku 5 o kolektívnej obrane, uvádza The New Voice for Ukraine.

Kybernetický expert v tejto oblasti, ktorý si neželal byť menovaný, pre Bild uviedol, že jeho krajina vypracovala koncepciu, ako v prípade útoku spôsobiť Rusku "systémový šok".

"Sme dobre pripravení. V Moskve by prestalo fungovať metro a výťahy," povedal expert.

Ruský prezident Vladimir Putin opakovane poprel, že by Kremeľ mohol zaútočiť na iné východoeurópske krajiny, ako sú Poľsko a Lotyšsko. Svoje slovo však v minulosti viackrát porušil.

Pozrite si archívnu reportáž zo 7. mája 2024 o tom, ako Putin tvrdí, že Dialóg so západom neodmieta.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok