Starship pripravuje piaty test. SpaceX plánuje ďalší krok k opakovateľnému letu na Mars a Mesiac

včera 20:37

Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) v sobotu (12. októbra) schválil piaty test vesmírnej lode Starship spoločnosti SpaceX, ktorý by sa mal uskutočniť už v nedeľu, píše agentúra Reuters.

SpaceX Starship
Foto: Profimedia/ADAM DAVIS / EPA /

Začiatkom júna spoločnosť SpaceX na štvrtý pokus prvýkrát dokončila testovací let svojho obrieho dopravného systému Starship, s ktorým chce v budúcnosti lietať na Mesiac alebo na Mars.

Podnik miliardára Elona Muska tak urobil významný krok na ceste k opakovane použiteľnému vesmírnemu plavidlu.

Pristátie napriek poškodenému krídlu

Dopravný systém dlhý 122 metrov v júni odštartoval z kozmodrómu na juhu Texasu a letel bezmála 70 minút.

Na rozdiel od tretieho testu sa vesmírna loď nerozpadla pri klesaní atmosférou a pristála v Indickom oceáne, hoci s poškodeným krídlom.

Spoločnosť SpaceX navrhla systém Starship tak, aby bol plne opakovane použiteľný, a dúfa, že ho bude využívať na prieskum hlbokého vesmíru.

Ide o zatiaľ najväčší postavený systém svojho druhu a tiež o najvýkonnejší kozmický dopravný systém - 33 raketových motorov Raptor poháňa nosný stupeň, zatiaľ čo kozmická loď má šesť rovnakých jednotiek.

Všetky doterajšie testovacie lety boli bez posádky, podľa SpaceX má ale plavidlo v budúcnosti uniesť až 100 ľudí, či veľké množstvo nákladu a vybavenia.

Koncom augusta na medzinárodnej vesmírnej stanici úspešne zakotvila loď Crew Dragon:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok