Štart sa opäť posúva. Spoločnosť SpaceX vyrazí z dôvodu nepriaznivého počasia do vesmíru neskôr

28.8.2024 06:45

Spoločnosť SpaceX opätovne posúva štart Crew Dragon v rámci misie Polaris Dawn, ktorý sa mal uskutočniť v stredu. Informuje o tom spoločnosť na sociálnej sieti X.

SpaceX, vesmírna loď
Foto: X / SpaceX

"Z dôvodu nepriaznivej predpovede počasia pre oblasti pristátia za pomoci padákov (splashdown) pri pobreží Floridy odstupujeme od dnešných (stredajších) a zajtrajších príležitostí na štart rakety Falcon 9 z Polaris Dawm," napísala SpaceX. Jej tímy budú naďalej sledovať počasie s cieľom umožniť štart.

Únik hélia

Loď Crew Dragon so štvorčlennou posádkou mala odštartovať už v utorok. Let bol však odložený najmenej o jeden deň z dôvodu úniku hélia v pozemnom zariadení. Nový termín štartu bol v stredu o 3.38 h miestneho času (9.00 h SELČ).

Súčasťou päťdňového letu po voľnej trajektórii bude aj výstup do voľného priestoru v nových skafandroch. Veliteľom letu bude americký podnikateľ a pilot Jared Isaacman, ktorý vytvorením a financovaním programu Polaris nadväzuje na svoj predchádzajúci projekt charitatívneho súkromného kozmického letu Inspiration4 uskutočneného v roku 2021.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok