Austrália republikou? Nech si o tom rozhodne sama, vyhlásil britský kráľ Karol III.

12.10.2024 18:29

Britský kráľ Karol III. potvrdil, že rozhodnutie, či Austrália zostane ústavnou monarchiou, alebo sa stane republikou, závisí od austrálskeho ľudu. Informoval o tom server BBC.

kráľ Karol III
Foto: X/Reuters

Odvoláva sa na list napísaný kráľovským menom Austrálskemu republikánskemu hnutiu (ARM).

Budúcnosť Austrálie závisí od verejnosti

Budúcnosť monarchie v Austrálii bude pravdepodobne jednou z tém sprevádzajúcich návštevu kráľa Karola a jeho manželky kráľovnej Camilly v tejto krajine, ktorá sa uskutoční od 18. do 26. októbra.

"To, či sa Austrália stane republikou, záleží od rozhodnutia austrálskej verejnosti," cituje server BBC z listu, ktorý tak potvrdzuje súčasný postoj Buckinghamského paláca. Ten k obsahu listu neposkytol žiadne ďalšie podrobnosti.

Referendum na túto tému sa v Austrálii konalo v roku 1999. Austrálčania sa v ňom vyslovili za zachovanie konštitučnej monarchie. Austrálska vláda tento rok uviedla, že plány na nové referendum nie sú jej prioritou.

Zástancovia republiky sa domnievajú, že Austrálčania by si hlavu štátu mali voliť sami. "Hoci rešpektujeme úlohu, akú kráľovská rodina doteraz zohrávala, je na čase, aby si Austrália za hlavu štátu zvolila miestneho človeka. Niekoho, kto môže pre Austráliu pracovať na plný úväzok," uviedol Isaac Jeffrey z ARM po oznámení kráľovskej návštevy.

Austrália plánuje deťom do 16 rokov obmedziť prístup na sociálne siete:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok