Viedenská električka oslavuje 110 rokov. Historické spojenie s Prešporkom prinieslo hospodársky rozmach

Viedenská električka oslavuje 110 rokov. Spojenie Viedne s Prešporkom električkovou dráhou malo hospodársky prínos. Bola to jedna z najdôležitejších tratí Uhorskej centrálnej železnice.

Prepojiť sieť mestských električiek dvoch hlavných miest bol v 19. storočí nápad viedenského inžiniera Josefa Taubera. S pochopením sa nestretol na uhorskej strane. Odporcovia sa obávali, že obyvatelia vtedajšieho Prešporku stratia svoju kultúru či jazyk.

"Keď hovoríme o viedenskej električke, tak ten symbol tej slobody reprezentovala toto obdobie," uviedol podpredseda Klubu priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy Roman Delikát.

Viedenská električka počas prvého roka prepravila tri milióny cestujúcich.

Prešporčania chodili do Viedne na nákupy, do divadla či na výlety. Počas prvej svetovej vojny ju opačným smerom využívali mnohí Viedenčania, kvôli zlej hospodárskej situácii v Rakúsku.

Snažili sa pašovať aspoň základné potraviny, aj keď to bolo zakázané. Korunný princ Karol a jeho manželka Zita habsburskí cestovali druhou triedou v utajení ako obyčajní cestujúci.

"Pre ľudí to bola naozaj veľká sláva, takže mnohí fotografi aj prišli moderným automobilom a fotili si či už príchod kráľovského páru či už iné záležitosti, ktoré sa v tej krátkej histórii, kedy viedenská električka spájala tieto dve metropoly, udiali," povedal predseda Klubu priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy Michal Milata.

Nemci počas druhej svetovej vojny trať prerobili a električku za hranicou zastavili. Trať sa zmenila na čisto železničnú. Viedenská električka je teraz súčasťou bratislavskej histórie a jej pamiatka je zachovaná v Múzeu dopravy v Bratislave.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok