Električka namiesto kuriéra. Štrasburg spúšťa nový systém doručovania, odľahčiť má dopravu

dnes 07:53

Mesto Štrasburg zaviedlo novú inováciu v oblasti doručovania balíkov vo Francúzsku. Odteraz budú električky doručovať ľuďom aj poštu. Podľa agentúry AFP mesto dúfa, že tento projekt zníži dopravné zápchy.

električka
Foto: X/Amaury - CtS

Cieľom experimentu, ktorý potrvá do 26. októbra, je odľahčiť preťaženú dopravu v meste. Na tlačovej konferencii to povedal Alain Jund, environmentalista a šéf dopravy v alsaskej metropole, ktorá má viac ako 500 000 obyvateľov.

Menej áut, viac priestoru

„Chceme dostať aspoň časť nákladných áut z mesta. Bude to prospešné pre kvalitu ovzdušia,“ povedal Jund. Zlepšiť sa má aj celková kvalita života a verejného priestoru. „Menej kamiónov a áut znamená viac priestoru pre ľudí a obchodníkov,“ povedal.

Zamestnanci poštového triediaceho centra v Schiltigheime severne od Štrasburgu ukladajú balíky do veľkých vriec. Potom zásielky prepravujú a vykladajú na konečnej stanici električky B v susednom Hoenheime. Odtiaľ sa prepravia na jednu zo zastávok v centre mesta. Tam poštár do 30 sekúnd balíky prevezme, roztriedi ich, naloží na bicykel a vydá sa na svoju trasu.

Tisíce balíkov denne

Každý deň prejde triediacim centrom v Schiltigheime až 9 000 balíkov. Príchod električky do mesta je naplánovaný vždy pol hodiny po dopravnej špičke.

Viaceré nemecké mestá sa pokúšali realizovať podobné projekty už v roku 2020, ale bez úspechu. O nákladnej električkovej doprave sa už uvažovalo aj vo Francúzsku. Mesto Saint-Étienne neďaleko Lyonu ju plánovalo zaviesť v roku 2017, ale nakoniec od toho upustilo.

Pozrite si reportáž o novej francúzskej vláde z 22. septembra 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok