Zelenského turné po Európe. Spojencom predstavuje plán víťazstva spravodlivého ukončenia vojny

včera 18:59

Prezident Zelenskyj cestuje po Európe. Spojencom predstavuje plán víťazstva na spravodlivé ukončenie vojny proti Rusku.

Volodymyr Zelenskyj mal plán predstaviť v sobotu na nemeckej leteckej základni Ramstein. Stretnutie západných lídrov museli odložiť pre neúčasť Spojených štátov. Americký prezident Joe Biden pre hurikán Milton musel zostať v USA. Zelenskyj sa tak rozhodol absolvovať sériu zastávok v kľúčových európskych hlavných mestách. Predstavuje plán víťazstva vo vojne, ktorý je zatiaľ neverejný. Počíta s intenzívnejšou pomocou Západu, jasným plánom ukrajinského vstupu do NATO a povolením používania západných zbraní v ruskom vnútrozemí.

Vo štvrtok navštívil v Londýne britského premiéra Keira Starmera a nového šéfa NATO Marka Rutteho. Britská vláda je naklonená reštrikcie uvoľniť, no nechce v tom byť sama. Nasledovalo stretnutie v Paríži s francúzskym prezidentom. Emmanuel Macron len deň predtým navštívil ukrajinských vojakov, ktorí sa cvičia vo Francúzsku. Francúzsko poskytuje výcvik 2300 ukrajinským vojakom. V Rím sa Zelenskyj stretol s talianskou premiérkou.

V piatok navštívil pápeža Františka vo Vatikáne. Pápežovi daroval olejomaľbu inšpirovanú vraždením civilistov v Buči. Následne odcestoval do Berlína za nemeckým kancelárom. Nemecko do konca roka dodá Ukrajine spolu s ďalšími krajinami balík vojenskej pomoci za 1,4 miliardy eur. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok