Zelenskyj pricestoval do Vatikánu. Pápežovi Františkovi daroval obraz znázorňujúci masaker civilistov v Buči

dnes 13:00

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok (11. 10.) po stretnutí vo Vatikáne daroval pápežovi Františkovi olejomaľbu inšpirovanú vraždením civilistov na kyjevskom predmestí Buča. Informuje o tom agentúra ANSA.

Zelenskyj Vatikán
Foto: TASR/AP

Zelenskyj pricestoval na súkromnú audienciu u pápeža vo Vatikáne v piatok ráno v rámci návštev v európskych krajinách, kde sa snaží získať podporu pre Ukrajinu pred prichádzajúcou zimou. Naposledy sa Zelenskyj a pápež stretli na júnovom summite skupiny G7 v Taliansku. Z Vatikánu sa Zelenskyj presunie do Nemecka.

Piatkové rokovanie podľa agentúry ANSA trvalo 35 minút. Po súkromnom stretnutí a predstavení ukrajinskej delegácie pápež odovzdal Zelenskému bronzovú plaketu s rozkvitnutým kvetom s nápisom "Mier je krehký kvet".

Dary s mierovým posolstvom

Ukrajinskému prezidentovi Svätý Otec podaroval aj svoje posolstvo k tohtoročnému Medzinárodnému dňu mieru, zväzky pápežských dokumentov, prejav Statio Orbis z 27. marca 2020 a zborník s názvom Prenasledovaní pre pravdu: ukrajinskí gréckokatolíci za železnou oponou.

Olejomaľba nazvaná "Masaker v Buči. Príbeh Maričky" reflektuje zabíjanie civilistov, ktoré sa odohralo v prvých týždňoch invázie ruských síl na Ukrajinu.

V apríli 2022 po ústupe ruských jednotiek z metropolitnej oblasti Kyjeva boli na uliciach mesta Buča ukrajinskými vojakmi i novinármi nájdené telá desiatok zastrelených civilistov, pričom niektorí mali ruky zviazané za chrbtom.

Pozrite si archívnu reportáž o pápežovom vyhlásení počas OH z 27. júla 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok