Slovensko nie je pre prisťahovalcov lákavou destináciou. V rebríčku krajín Schengenu sme na chvoste

Mnohé krajiny schengenského priestoru sú lákavé pre Američanov, ktorý sa obzerajú po novom mieste na život. Nie však Slovensko. To skončilo na úplne poslednej priečke rebríčka.

Hrad so slovenskou vlajkou
Foto: TASR/Martin Baumann

Web Schengen Visa Info zostavil rebríček krajín v schengenskom priestore, ktoré by boli najvhodnejšou voľbou pre emigrujúcich Američanov.

Autori zoznamu hodnotili rôzne aspekty žitia v daných krajinách. Do úvahy brali znalosť anglického jazyka obyvateľstva, priateľskosť voči Američanom, zdravotnú starostlivosť, výšku daní, hrubý priemerný zárobok, životné náklady, priemernú výšku nájmu či finančnú flexibilitu.

Na prvom mieste skončilo, zrejme neprekvapivo, Švajčiarsko. Autori rebríčka ocenili priateľskosť obyvateľstva k americkým prisťahovalcom, dobrý stav zdravotníctva aj vysoký priemerný zárobok. Krajine udelili 70,28 bodu.

Na druhom mieste sa umiestnilo Nórsko, ktoré však už na prvú priečku strácalo vyše 12 bodov. Zavážila najmä vysoká znalosť anglického jazyka, keďže okolo 90 % Nórov rozpráva po anglicky na vysokej úrovni. Autori však vyzdvihli aj dobrú zdravotnú starostlivosť či pomer priemerného zárobku a životných nákladov.

Veľmi tesne zaostávalo za Nórskom susedné Dánsko, ktoré taktiež nazbieralo množstvo bodov na znalosti angličtiny, ale aj na cenách nájmov, ktoré sú v pomere k výplatám relatívne nízke.

Slovensko na chvoste

Na úplne opačnej strane zoznamu sa nachádza Slovensko, ktoré podľa autorov rebríčka vôbec nie je vhodným miestom na presťahovanie sa. Skončilo posledné spomedzi celkových 27 krajín, ktoré web hodnotil.

Získalo dokopy len 19,11 bodu a zaostalo aj za Bulharskom či Lotyšskom. Autori zoznamu Slovensku vytkli najmä nízku úroveň zdravotnej starostlivosti, ale aj vysoké náklady na život v pomere s priemerným mesačným zárobkom.

Napriek tomu Slovensko získalo relatívne dobré skóre napríklad v znalosti anglického jazyka či v priateľskosti k ľudom z USA.

Pozrite si reportáž o vstupe Bulharska a Rumunska do Schengenu:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok