Konflikt negatívne vnímajú aj Rusi. Takmer tri štvrtiny z nich by privítali, keby Putin do týždňa ukončil vojnu

Ruskú agresiu na Ukrajine stále podporuje vyše trištvrte ruského obyvateľstva. V najnovších prieskumoch sa však objavuje zaujímavý posun - takmer polovica Rusov vníma následky vojny viac negatívne, ako pozitívne.

rusi protest.jpg
Foto: TASR/Martin Baumann (ilustračná fotografia)

Podpora vojenskej operácie Ruska na Ukrajine zostáva v ruských domácnostiach stále vysoká. Podľa najnovšieho celonárodného prieskumu agentúry Levada, až 76 % Rusov podporuje akcie ozbrojených síl na Ukrajine, pričom 46 % z nich túto podporu vyjadruje veľmi rozhodne.

Napriek tomu sa v posledných mesiacoch ukazuje zaujímavý trend – čoraz viac obyvateľov krajiny začína mať pochybnosti o skutočných prínosoch konfliktu.

Výrazný posun v názoroch verejnosti sa prejavil najmä v hodnotení toho, či vojna priniesla viac úžitku alebo škody. Kým v máji 2023 uvádzalo 41 % Rusov, že vojenská operácia spôsobila viac škody, dnes je toto číslo už na úrovni 47 %.

Opačný názor, teda že vojna priniesla viac výhod, zastáva len 28 % respondentov, čo je pokles o celých 10 percentuálnych bodov od mája.

Vadí im najmä zbytočné zabíjanie

Z prieskumu vyplýva, že medzi hlavné dôvody, prečo sa čoraz viac Rusov prikláňa k prvému názoru, patrí predovšetkým smrť a utrpenie ľudí. Tento názor zastáva 52 % respondentov. Ďalej nasledovali vojenské straty (21 %) a zhoršenie ekonomickej situácie (18 %).

Značný podiel obyvateľstva vyjadril aj celkové odmietanie vojny (13 %), zhoršenie vzťahov s inými krajinami (7 %) a smrť civilistov (7 %).

Pozoruhodné výsledky prieskumu prináša aj otázka o prípadnom ukončení vojenského konfliktu. Väčšina respondentov (72 %) by totiž podporila rozhodnutie prezidenta Vladimira Putina, keby sa rozhodol ukončiť vojnu „tento týždeň“. Táto skupina Rusov pomaly, ale stabilne rastie od prvého merania v máji 2023.

Územia vrátiť nechcú

Ak by sa však mierové dohody podmienili návratom anektovaných ukrajinských území, podpora by prudko klesla. Iba 31 % opýtaných by súhlasilo s takýmto krokom, čo ukazuje, že napriek rastúcej únave z vojny je ochota obetovať získané územia veľmi nízka.

Najpopulárnejšou podmienkou na ukončenie konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou sa zdá byť výmena vojnových zajatcov – až 87 % Rusov by túto dohodu podporilo. Čoraz viac ľudí si tiež praje okamžité prímerie, s podporou 60 % respondentov, čo je nárast o 15 percentuálnych bodov od mája.

Na druhej strane, návrat ukrajinských území je pre väčšinu Rusov neprijateľný – len 7 % by súhlasilo s návratom Záporožskej a Chersonskej oblasti, a iba 5 % podporuje myšlienku návratu Luhanskej a Doneckej oblasti. Ešte menšiu podporu, len 5 %, má prípadný vstup Ukrajiny do NATO ako súčasť mierových dohôd.

Pozrite si reportáž o nedávnych ruských útokoch:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok