Morbídny spôsob ako zarobiť: Britský aukčný dom chcel predávať ľudské hlavy, po kritike ich z ponuky stiahol

Aukčný dom The Swan, sídliaci v grófstve Oxfordshire, zrušil plánovaný predaj ľudských pozostatkov pochádzajúcich od domorodých kmeňov z rôznych častí sveta po tom, ako čelil silnej kritike zo strany týchto komunít a odborníkov z oblasti kultúrneho dedičstva.

tsantsa.jpg
Foto: Profimedia

Súčasťou aukcie mali byť predmety ako zmenšené hlavy tsantsa, pochádzajúce od domorodých skupín z celého sveta, lebky afrického kmeňa Ekoi či rohaté lebky z oblasti indického a barmského kmeňa Nágov. Informoval o tom britský denník The Guardian.

Kritici tvrdia, že predaj týchto artefaktov by znamenal pokračovanie koloniálneho násilia a dehumanizáciu pôvodných obyvateľov, od ktorých boli pozostatky v minulosti odobraté.

Domorodé komunity, ako napríklad Nágovia z Indie, teraz požadujú vrátenie svojich kultúrnych artefaktov, ktoré majú pre nich hlboký duchovný a kultúrny význam.

Medzi kritikmi bola aj odborná verejnosť z múzeí, ktoré sa už niekoľko rokov snažia vyrovnať s problematickou minulosťou zbierania a vystavovania ľudských pozostatkov.

Riaditelia významných múzeí, ako je Pitt Rivers Museum v Oxforde, upozorňujú na to, že predaj takýchto predmetov je vážnym porušením úcty voči pôvodným komunitám a predstavuje neetický prístup ku kultúrnemu dedičstvu.

Pozostatky sa majú vrátiť domov

Múzeá sa v posledných rokoch čoraz viac zameriavajú na transparentnosť a spoluprácu s komunitami, z ktorých tieto artefakty pochádzajú, a ponúkajú im možnosť rozhodnúť o ich osude.

Tento krok zo strany aukčného domu však nie je ojedinelý. Podobný škandál sa odohral už v máji tohto roku, keď iný aukčný dom v Dorsete musel zrušiť predaj staroegyptských lebiek po podobných námietkach.

Tieto prípady otvárajú otázku, či by malo byť obchodovanie s ľudskými pozostatkami v moderných aukčných domoch zakázané, keďže mnohí kritici tvrdia, že takéto transakcie sú len ďalším prejavom kolonializmu, ktorý by už nemal mať miesto v dnešnej spoločnosti.

V Spojenom kráľovstve síce platia prísne predpisy na manipuláciu s ľudskými pozostatkami, ale ich predaj a kúpa je stále legálna, pokiaľ sú získané zákonne a budú použité len na dekoratívne účely.

Pozrite si archívnu reportáž o dražbe rukopisu biblie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok