Prežila biblických kráľov, no osudným sa jej stalo dieťa. Zvedavý chlapec rozbil 3 500 rokov starú nádobu v múzeu

28.8.2024 14:46

Stačila chvíľa nepozornosti a nesmierna škoda bola na svete. V izraelskom múzeu zničil malý chlapec nádobu starú tisíce rokov.

rozbitá váza.jpg
Foto: X/Daily Mail Online

Zvedavý štvorročný chlapec v izraelskom múzeu nešťastnou náhodou rozbil 3 500 rokov starú nádobu vystavenú pri vchode, informuje spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na chlapcovho otca.

Podľa denníka The Times of Israel sa však Hechtovo múzeum v Haife po piatkovom incidente rozhodlo pozvať chlapca a jeho rodinu na ďalšiu návštevu a nepodniklo žiadne právne kroky, keďže malé dieťa artefakt nepoškodilo úmyselne.

Podľa múzea nádoba pochádza z doby bronzovej, jej vek sa odhaduje na 3 500 rokov a zrejme sa používala na prepravu miestnych surovín, ako je olivový olej alebo víno.

Bola vyrobená pred vládou biblických kráľov Dávida a Šalamúna a bola charakteristická pre oblasť Kanaánu na východnom pobreží Stredozemného mora.

Podobná keramika nájdená pri archeologických prácach je pri náleze zvyčajne rozbitá alebo neúplná, čo podľa múzea robí z tejto nádoby vzácny artefakt.

Nádoba bola pri vstupe vystavená bez ochranného skla, pretože múzeum verí, že vystavovanie artefaktov „bez prekážok“„zvláštne čaro“. Chlapcov otec Alex pre BBC povedal, že jeho malý syn „mierne potiahol“ za nádobu, pretože bol zvedavý, čo je vo vnútri. Tým však nádobu zhodil na zem a rozbil ju.

Nemajú na nich ťažké srdce

Alex uviedol, že bol šokovaný a najprv si neuvedomil, že to bolo jeho dieťa, ktoré exponát zničilo. Pre BBC povedal, že najprv upokojil svojho syna a až potom kontaktoval ochranku múzea.

Hechtovo múzeum neskôr oznámilo, že pozvalo chlapca a jeho rodinu na ďalšiu návštevu.

„Sú prípady, keď sú exponáty poškodené úmyselne, a my takéto prípady riešime veľmi prísne, vrátane zapojenia polície,“ povedala zástupkyňa múzea Lihi Laszlo pre BBC. „Toto však nebola takáto situácia. Kontajner nešťastnou náhodou poškodilo malé dieťa, ktoré navštívilo múzeum, a my budeme primerane reagovať,“ dodala.

Múzeum dá nádobu zreštaurovať a čoskoro ju vráti na svoje miesto. Chlapcov otec povedal, že sa mu uľavilo, ale zároveň vyjadril ľútosť, pretože „artefakt už nebude taký ako predtým“.

Múzeum tiež uviedlo, že vystavuje predmety bez sklenených štítov vždy, keď je to možné, a napriek tomuto nezvyčajnému incidentu nemieni upustiť od svojej súčasnej praxe. Hechtovo múzeum, ktoré sa nachádza v areáli Haifskej univerzity, je voľne prístupné a slúži aj ako školiace stredisko pre študentov archeológie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok