Chorvátska polícia čelí obvineniu. Žiadateľom o azyl údajne páli pasy, telefóny a posiela ich naspäť do Bosny

Chorvátska pohraničná polícia čelí obvineniu, údajne páli oblečenie, mobilné telefóny a pasy zabavené žiadateľom o azyl, ktorí sa pokúšajú prejsť do Európskej únie, a potom ich posiela späť do Bosny.

Chorvátsko
Foto: Reprofoto: No name kitchen

Výpovede svedkov

V decembri 2023 23-ročná tehotná Maročanka uviedla, že ju chorvátski policajti sexuálne napadli, a potom spálili jej veci spolu s vecami ostatných členov jej skupiny.

Žena, ktorá cestovala so svojím manželom, ďalšou ženou a tromi maloletými deťmi, uviedla, že pohraničná stráž ju podrobila invazívnej prehliadke vrátane prehliadky genitálií a vyhrážala sa jej znásilnením.

Prehliadka "bola najhoršia vec, ktorá sa mi stala", povedala žena. Radšej sa nechala zbiť, ako by ju mal niekto prehľadávať.

Podľa ďalšieho svedectva z novembra 2023 skupinu štyroch Maročanov údajne zbili policajti. Nútili mužov chodiť bosých po horúcom popole a vyhrážali sa im, že ich zbijú obuškami. Maročan, ktorý poskytol svedectvo, utrpel popáleniny na chodidlách.

Napriek svedectvám humanitárnych pracovníkov a novinárov Chorvátsko neustále popiera, že by žiadateľov o azyl posielalo naspäť do Bosny alebo proti nim používalo násilie.

NKK nedávno predložila osobitnému spravodajcovi OSN pre mučenie svoje dôkazy.

Pozrite si archívnu reportáž zo 4. mája o tom, ako Slovensko migrantov nechce.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok