Chorvátska polícia čelí obvineniu. Žiadateľom o azyl údajne páli pasy, telefóny a posiela ich naspäť do Bosny

Chorvátska pohraničná polícia čelí obvineniu, údajne páli oblečenie, mobilné telefóny a pasy zabavené žiadateľom o azyl, ktorí sa pokúšajú prejsť do Európskej únie, a potom ich posiela späť do Bosny.

Chorvátsko
Foto: Reprofoto: No name kitchen

O správu s fotografiami spálených vecí spolu so svedectvami o sexuálnych útokoch a bitkách zo strany polície, zdieľala humanitárna organizácia No Name Kitchen (NNK).

Sú to nové dôkazy o brutalite voči ľuďom migrujúcim na hraniciach EÚ, píše The Guardian.

Zobrali im veci a poslali naspäť

Každý deň sa tisíce ľudí z južnej Ázie, Blízkeho východu a severnej Afriky a čoraz častejšie aj z Číny pokúšajú dostať cez Balkán do EÚ. Ľudia sú nútení stráviť väčšinu náročnej cesty v provizórnych táboroch alebo na železničných staniciach.

Mnohých z nich zastaví chorvátska pohraničná polícia a prehľadá ich, pričom niektorých údajne okradne a násilne zatlačí späť do Bosny, kde môžu tisíce žiadateľov o azyl uviaznuť.

Takéto správanie je porušením medzinárodného práva, ktoré stanovuje, že žiadatelia o azyl musia mať možnosť podať žiadosť o azyl, keď sa nachádzajú na hraniciach krajiny.

Spálené dôkazy a potvrdené výpovede

NKK podrobne opísala miesta ôsmich veľkých "spaľovacích hál", na ktorých chorvátski policajti údajne spaľovali osobné veci a dokumenty ľudí, ktorí po príchode do EÚ požiadali o azyl.

Spálené smartfóny by mohli obsahovať aj dôkazy o zneužívaní zo strany chorvátskej polície v podobe videí a fotografií, ktoré urobili žiadatelia o azyl, uviedla NKK.

Koncom roka 2023 a začiatkom roka 2024 sa organizácia vybrala na bosniansko-chorvátsku hranicu, aby našla dôkazy o spáleniskách, ktoré sa spomínajú vo výpovediach ľudí odsunutých od hranice a ktoré predtým neoverila.

Organizácia identifikovala miesta a zdokumentovala občianske preukazy, napoly spálené tašky, stovky telefónov, topánok, okuliarov, úradných vládnych dokumentov, powerbanky, peniaze a iné predmety, ktoré potvrdzujú výpovede.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok