Dalo sa zabrániť ruskej invázii? Bývalý šéf NATO ľutuje, že Západ po roku 2014 nevyzbrojil Ukrajinu viac

Jens Stoltenberg sa v posledný deň svojho pôsobenia vo funkcii generálneho tajomníka NATO po desiatich rokoch nechcel obzerať späť. Ľutuje však jednu vec.

NATO samit Stoltenberg
Foto: TASR/AP

Náročná úloha a diskusie k prevencii proti invázii

Európa a USA sa počas vojny na Ukrajine opakovane rozchádzali, najmä "kvôli tankom, potom raketám, potom F-16 a útokom na diaľku".

Ktorá diskusia bola najťažšia?

Najnáročnejšie diskusie, ktoré Stoltenberg musel viesť, boli pred inváziou.

Vojna na Ukrajine sa nezačala v roku 2022, ale v roku 2014, a to aj nezákonnou anexiou Krymu. Rusko v lete 2014 vstúpilo do východného Donbasu. A spojenci NATO poskytli Ukrajine určitú podporu.

"Pamätám si, že jedna z mojich prvých návštev bola vlastne v Javorive, výcvikovom zariadení NATO pre Ukrajinu v roku 2015. Usilovne som sa snažil presvedčiť spojencov NATO, aby urobili viac, aby poskytli väčšiu vojenskú podporu, viac výcviku. Niektorí spojenci to urobili, ale bolo to relatívne obmedzené," vysvetlil s tým, že tak to bolo mnoho rokov a presviedčať spojencov bolo veľmi ťažké.

"Politika v NATO bola taká, že NATO by nemalo poskytovať Ukrajine smrtiacu podporu," dodal.

"Naďalej som presvedčený, že ak by sme po roku 2014 viac vyzbrojili Ukrajinu, mohli sme zabrániť invázii Ruska," myslí si.

Ukončenie vojny do 24 hodín

Kandidát na prezidenta USA Donald Trump vyhlásil, že ak vyhrá voľby, "prinúti Ukrajinu rokovať do 24 hodín s Ruskom" a vojna sa skončí.

"V prvom rade si všetci želáme, aby sa táto vojna skončila, ale zároveň vieme, že najrýchlejšie sa vojna skončí, ak sa prehrá. To však mier neprinesie. Prinesie to okupáciu Ukrajiny," povedal Stoltenberg.

Dôležitým poslaním je ukončiť vojnu tak, aby Ukrajina naďalej zostala suverénnym, nezávislým národom, a "jediným spôsobom, ako to dosiahnuť, je uistiť sa, že Rusko pochopí, že svoje ciele nemôže dosiahnuť na bojisku".

Stoltenberg neverí, že dokážeme zmeniť Putinovo myslenie, "Verím, že dokážeme zmeniť jeho kalkul, že si uvedomí, že náklady na pokračovanie vojny sú príliš vysoké," povedal s tým, že toto je jeho odkaz Spojeným štátom.

Pozrite si archívnu reportáž z 11. júla 2024 o tom, ako budúcnosť Ukrajiny v NATO hnevá Rusko.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok