Honzek absolvoval debut v NHL. Slafkovský bodoval hneď v prvom dueli

10.10.2024 06:28 , Aktualizované: 10.10.2024 09:12

Slovenský hokejista Martin Pospíšil si v prvom zápase Calgary Flames v novom ročníku zámorskej NHL pripísal dva body. Gólom a asistenciou prispel k obratu a víťazstvu 6:5 po predĺžení na ľade Vancouveru.

NHL
Foto: TASR/AP

Debut v NHL absolvoval jeho krajan a spoluhráč Samuel Honzek. Juraj Slafkovský sa parádnou asistenciou podieľal na triumfe Montrealu nad Torontom 1:0.

Calgary prehrávalo ešte tri minúty pred koncom druhej tretiny vo Vancouveri 1:4, no potom prišiel obrat v skóre. Zaslúžil sa o to aj Pospíšil, ktorý v 43. minúte znížil na 3:4 z pohľadu svojho tímu strelou švihom spomedzi kruhov po prihrávke Anthonyho Manthu.

V polovici tretej tretiny poslal Flames do vedenia 5:4 Jonathan Huberdeau, no domáci si vynútili predĺženie 97 sekúnd pred koncom riadneho času zásluhou J.T. Millera.

V druhej minúte extra času rozhodol Connor Zary po individuálnej akcii o víťazstve Calgary, asistenciu pri rozhodujúcom zásahu si pripísal Pospíšil.

Ten odohral v tretej formácii celkovo 15:47 min, mal bilanciu 1+1, plusový bod, dve strely, dva bloky a dve trestné minúty za podrazenie.

Honzek v elitnej formácii

Jeho spoluhráči počas tohto vylúčenia v prvej tretine skórovali, Mantha znížil v oslabení na 1:3. Honzek začal svoj premiérový duel v NHL v prvom útoku Calgary spolu s Nazemom Kadrim a Andrejom Kuzmenkom.

Na ľade strávil v dvadsiatich striedaniach spolu 13:11 min, mal plusový bod, raz vystrelil, zblokoval jednu strelu a pripísal si na konto dva bodyčeky.

Montreal rozhodol o svojom víťazstve 1:0 nad Torontom už vo 8. minúte, keď Kirby Dach posunul puk Slafkovskému, ktorý z prvej poslal puk krížom cez bránkovisko na Colea Caufielda a ten zakončil presilovkovú kombináciu na jeden dotyk presným zásahom.

Pochválil ho Caufield

"Slaf mi poslal naozaj výborný pas," pochválil Caufield po zápase slovenského spoluhráča. Slafkovský odohral v prvom útoku Habs celkovo 18:01 min a bol druhý najvyťaženejší útočník domácich. Okrem asistencie mal jednu strelu, tri hity a dve zblokované strely. Hviezdou večera bol domáci brankár Sam Montembeault, ktorý zneškodnil všetkých 48 striel súpera.

Canadiens nevyužili v prípravných dueloch ani jednu z 30 presiloviek, no proti Torontu im vyšla už druhá v poradí. "Roletu" potom zatiahol Montembeault, ktorý zneškodnil množstvo šancí aktívnejšieho súpera a čistým kontom so 48 zákrokmi stanovil nový rekord ligy v otváracom stretnutí tímu v sezóne.

Predošlý držal Filip Gustavsson z Minnesoty, ktorý mal pred rokom "nulu" so 41 zákrokmi proti Floride.

"Toto sú chvíle, v ktorých sa chcete ocitnúť," uviedol Montembeault pre oficiálny web ligy. Bol to pre neho druhý shutout v kariére.

"Minulú sezónu sa stalo niekoľkokrát, že sme viedli o gól, no potom sme prehrali. Myslím si, že dnes chalani odviedli skvelú prácu." Väčší počet striel na bránku Montrealu pri čistom konte išlo len v roku 1955, keď chytal za Canadiens legendárny Jacques Plante (52 zákrokov proti Chicagu).

Toronto nevyšlo naprázdno od novembra 2021

Toronto nevyšlo až doteraz gólovo naprázdno ani raz od 20. novembra 2021, keď podľahlo 0:2 Pittsburghu. Vrátane play off to bolo celkovo 252 zápasov, čo je tretia najdlhšia séria v histórii NHL. Rekord držia hráči Los Angeles Kings (264 v rokoch 1986 až 1989).

"Keď máte takmer 50 striel a nedáte gól, tak ich brankár chytal naozaj dobre. Som však spokojný so snahou tímu, chlapci dreli a bojovali," povedal Craig Berube, pre ktorého to bol prvý súťažný zápas na poste trénera Maple Leafs. Debut v bránke Toronta absolvoval Anthony Stolarz a pripísal si 26 zákrokov.

Ivan Barbašov dal dva góly, pridal dve asistencie a jeho Vegas Golden Knights zdolali doma Colorado 8:4. Jack Eichel si pripísal štyri asistencie, Mark Stone gól a dve asistencie a Shea Theodore tri gólové prihrávky.

Ruský krídelník hral v útoku so Stoneom a Eichelom. "Hrať s nimi ja naozaj zábava. Ale dostali sme veľa gólov a musíme teda pracovať aj na iných veciach," povedal Barbašev.

Hráči New Yorku Rangers odštartovali sezónu suverénnym víťazstvom 6:0 na ľade Pittsburghu.

Dvoma gólmi sa pod to podpísal Chris Kreider, brankár Igor Šesťorkin neinkasoval ani raz z 28 striel. V drese "jazdcov" skórovali aj Sam Carrick, Alexis Lafreniere, Filip Chytil a Vincent Trocheck.

"Toto naozaj nie je spôsob, akým sme chceli odštartovať sezónu," povedal tréner "tučniakov" Mike Sullivan. Rangers si udržali čisté konto v ouvertúre sezóny po prvý raz od roku 1956.

Rovnaký výsledok 6:0 sa zrodil v Edmontone, kde uspel Winnipeg aj zásluhou 30 zákrokov brankára Connora Hellebuycka. Jeho spoluhráč Mason Appleton mal bilanciu 1+2.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok