Milton hrozí Floride najsilnejším úderom. Pozrite si prehľad najničivejších hurikánov v USA za posledných 100 rokov

9.10.2024 12:50

Hurikán Milton, ktorý sa presúva cez Mexický záliv na Floridu, opäť zosilnel zo štvrtého na piaty stupeň. Prečítajte si prehľad najsilnejších hurikánov v USA, ktoré dosiahli najvyšší stupeň na päťstupňovej škále Saffirovej-Simpsonovej stupnice používanej na meranie ich sily za posledných 100 rokov.

September 1935

Hurikán zasiahol juhovýchod Spojených štátov na Sviatok práce a po dlhé desaťročia bol najsilnejším hurikánom, aký bol kedy zaznamenaný na území USA. Najviac zasiahnuté boli ostrovy Florida Keys, cez ktoré sa prehnala šesťmetrová vlna. Oblasti Tavernier a Marathon a mesto Islamorada boli úplne zničené. Rýchlosť vetra dosahovala takmer 300 kilometrov za hodinu a hurikán si vyžiadal viac ako 400 obetí.

Hurikán Camille

Hurikán Camille v auguste 1969 sprevádzaný vetrom s rýchlosťou 280 kilometrov za hodinu najviac zasiahol americké štáty Louisiana, Virgínia a Mississippi. Hurikán zrovnal so zemou takmer celé pobrežie Mississippi, pričom vlny dosahovali až sedem metrov, a vo vnútrozemí spôsobil záplavy a obete, keď prekročil Apalačské pohorie vo Virgínii. V Spojených štátoch Camille zabil viac ako 260 ľudí.

Hurikán Andrew

Hurikán Andrew prešiel v auguste 1992 z Bahám cez južnú Floridu do Louisiany a priamo alebo nepriamo zabil 65 ľudí. Bol to najničivejší hurikán, aký kedy zasiahol Floridu z hľadiska poškodených alebo zničených stavieb, a dlho bol najnákladnejším hurikánom v histórii USA. Celkové škody dosiahli 26,5 miliardy dolárov.

Hurikán Michael

Hurikán Michael v októbri 2018 zasiahol najmä severozápadné pobrežie Floridy. V USA si vyžiadal celkovo približne 60 obetí v štátoch Florida, Virgínia, Georgia a Severná Karolína. Na Floride bola nariadená evakuácia 370 000 ľudí.

Mnohí však neuposlúchli a záchranári na poslednú chvíľu dostávali desiatky ľudí z domov v zaplavených oblastiach. Floridské Panama City či obľúbené letovisko Mexico Beach boli takmer úplne zničené.

Hurikán Milton

Hurikán Milton v októbri 2024, ktorý postupoval Mexickým zálivom, opätovne zosilnel zo štvrtého na najvyšší piaty stupeň.

Očakáva sa, že sila hurikánu bude kolísať. Meteorológovia však varujú, že zasiahne väčšiu oblasť, ako sa pôvodne predpokladalo.

Obyvatelia v okolí Tampa Bay, pre ktorých by Milton mohol byť najnebezpečnejším hurikánom za posledných 100 rokov, využívajú posledné hodiny na záchranu majetku a evakuáciu.

Na diaľniciach sa tvoria dopravné zápchy a na niektorých čerpacích staniciach došli pohonné hmoty.

Pozrite si reportáž o hurikáne Milton.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok