Nórsko zvyšuje stupeň pohotovosti. Pre narastajúcu teroristickú hrozbu budú policajti ozbrojení

8.10.2024 17:40

Nórsko vyhlásilo druhý najvyšší stupeň teroristického ohrozenia krajiny pre narastajúce riziko útokov namierených najmä proti židovským a izraelským cieľom, uviedlo v utorok národné policajné riaditeľstvo.

NORSKO-POLICAJTI-MO
Foto: ta3
Ilustračná fotografia

Informovala o tom agentúra Reuters.

Zvýšená pravdepodobnosť teroristických útokov

Nórski policajti, ktorí zvyčajne nie sú ozbrojení, budú nosiť zbrane v celej krajine, rozhodla nórska kontrarozviedka (PST) v reakcii na zvýšený stupeň ohrozenia.

„PST zvyšuje stupeň teroristického ohrozenia v Nórsku zo stredného na vysoký v dôsledku pokračujúcej eskalácie konfliktu na Blízkom východe,“ uviedla polícia vo vyhlásení.

Hodnotenie PST tak stúplo z úrovne tri na úroveň štyri v rámci 5-bodovej stupnice, kde horná hranica znamená bezprostredné nebezpečenstvo.

Policajná komisárka Benedicte Bjornlandová vo vyhlásení uviedla, že sa zvýšila pravdepodobnosť pokusov o teroristické útoky, a preto zaviedli viaceré opatrenia na ochranu obyvateľstva.

Susedné Švédsko zvýšilo stupeň pohotovosti na druhý najvyšší už v auguste minulého roka po incidentoch pálenia koránu, ktoré pobúrili moslimov a vyvolali aj hrozby zo strany džihádistov.

Pozrite si archívnu reportáž o „ruskej špionážnej“ veľrybe nájdenej pri nórskom pobreží:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok