"Ruskú špionážnu" veľrybu zastrelili. Nórsko žiada vyšetriť jej záhadnú smrť

4.9.2024 15:51

Bieluha Hvaldimir, o ktorej sa špekulovalo, že je špiónom ruského námorníctva, bola zastrelená. Nórske mimovládne organizácie podali trestné oznámenie, v ktorom požadujú vyšetrenie smrti veľryby.

GWnZxQEXUAEv91f.jfif
Foto: X/ClashReport

Smrť veľryby vyvoláva otázky

Veľrybu našli cez víkend mŕtvu pri nórskom pobreží. O náleze stôp po strelách v stredu (4. 9.) informovali dve nórske mimovládne organizácie. 

Ozubenú veľrybu našli v sobotu pri juhozápadnom pobreží Nórska neďaleko dediny Risavika. Podľa prvých správ neboli viditeľné žiadne vážne vonkajšie zranenia a tvor bol mladý a zdravý. V pondelok ho previezli do Nórskeho veterinárneho inštitútu na pitvu. Jeho hovorca prisľúbil, že správu o výsledkoch pitvy vydá do troch týždňov

„Na tele mal niekoľko strelných rán,“ povedala Regina Crosby Haugová a dodala, že bieluhu videla v pondelok. Crosby Haugová vedie organizáciu One Whale, ktorá bola založená výlučne na sledovanie tejto konkrétnej veľryby, ktorá sa v Nórsku stala celebritou.

Nemožno vylúčiť cudzie zavinenie

„Zranenia veľryby sú znepokojujúce a sú takého charakteru, že nemožno vylúčiť cudzie zavinenie. Sú šokujúce. Ak existuje podozrenie na nečistú hru, je nevyhnutné, aby polícia rýchlo zasiahla,“ uviedla vo vyhlásení Siri Martinsenová, vedúca mimovládnej organizácie NOAH.

Meno Hvaldimir je slovná hračka, ktorá spája nórsky výraz pre veľrybu (hval) a krstné meno ruského prezidenta Vladimira Putina. Zjavne krotkú veľrybu s postrojom označeným nápisom „majetok Petrohradu“ biológovia prvýkrát spozorovali v roku 2019 v nórskych vodách, približne 300 kilometrov od ruskej námornej hranice.

Hvaldimir mal na sebe postroj s niečím, čo vyzeralo ako držiak na malú kameru. Beluga potom tri roky pomaly plávala na juh od severného Nórska. V posledných mesiacoch však z neznámych dôvodov nabrala rýchlosť a zamierila ďalej na juh.

Veľryba sa veľmi zaujímala o ľudí a reagoval na signály rúk. To viedlo nórsku rozviedku k domnienke, že predtým, ako sa dostala do nórskych vôd, bola držaná v zajatí v Rusku ako súčasť výskumného programu. Moskva na obvinenia týkajúce sa Hvaldimira nikdy nereagovala.

Pozrite si archívnu reportáž z 9. mája 2024 o komerčnom love veľrýb Japoncov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok