Je naozaj potrebná regulácia? Ficova snaha o štátny mediálny úrad je cenzúra v prezlečení, dvíha prst opozícia

8.10.2024 16:24

Predsedníčka výboru pre kultúru a médiá Zora Jaurová varuje pred nebezpečenstvom cenzúry v premiérových návrhoch o vzniku mediálneho úradu.

noviny pani pán
Foto: TASR/Michal Svítok

Vyjadrenia predsedu vlády Roberta Fica na adresu novinárov prezrádzajú stratu súdnosti, ale aj nevedomosti o fungovaní mediálnej legislatívy a samoregulácie.

Podpredsedníčka Výboru Národnej rady pre kultúru a médiá Zora Jaurová to uviedla v reakcii na utorkové vyjadrenia (8. októbra) premiéra Roberta Fica, naznačujúce vznik národného mediálneho úradu i úpravu povinností potrebných na výkon práce novinára.

Cenzúra v preoblečení, varujú opoziční lídri

"Myšlienka štátneho mediálneho úradu, ktorý by kontroloval novinárov, nie je ničím iným ako zle zakrytou snahou o cenzúru a obmedzovanie médií, aké existuje hádam iba v Severnej Kórei," upozornila Jaurová.

Fico by podľa nej mal ukázať, ako dokáže pomáhať a zlepšovať život ľuďom, nie rozvíjať predstavy o "pekelnom spiknutí novinárov".

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová je presvedčená, že nenávistné vyjadrenia premiéra Fica na adresu novinárov sú hanebné a neprípustné. "Namiesto toho, aby Fico vysvetlil občanom, prečo im berie a sebe dáva, nevyberane útočil na občanov a na novinárov," upozornila.

Poukázala na to, že práve takéto vyjadrenia zvýrazňujú nevraživosť a agresivitu v spoločnosti, ktorej sú obeťou i zástupcovia novinárskej obce.

Reforma má priniesť poriadok a zodpovednosť

Fico na utorkovej tlačovej konferencii pripustil zmeny v mediálnej legislatíve. V súvislosti s kritikou súčasných médií avizoval napríklad zriadenie národného mediálneho úradu či úpravu povinností potrebných na výkon práce novinára.

Súčasný stav označil Fico za mediálny bordel, ktorý podľa neho neexistuje v žiadnej inej krajine Európskej únie. Myslí si, že novinári si robia, čo chcú a nenesú za to žiadnu zodpovednosť.

O zámere mediálnej reformy v utorok hovoril aj podpredseda Národnej rady (NR) SR a líder koaličnej SNS Andrej Danko. Médiá totiž podľa vlastných slov viní za vytváranie frustrujúceho stavu.

Celú tlačovú besedu, kde odzneli aj tieto vyhlásenia, si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok