Tlak na médiá a potláčanie slobody prejavu. Cenzúra v Rusku počas vojny je nevyhnutná, priznáva Kremeľ

6.9.2024 15:11

V súvislosti s viac ako dva a pol roka trvajúcou inváziou Ruska na Ukrajinu Kremeľ obhajuje potláčanie slobody prejavu a cenzúru médií ako nevyhnutnosť. Hovorca Kremľa však tvrdí, že sloboda prejavu musí byť obnovená po skončení vojny.

Moskva štátny smútok
Foto: TASR/AP

Cenzúra v Rusku

Agentúra DPA poznamenáva, že vyhlásenie Putinovho hovorcu je nezvyčajné, pretože Kremeľ často popiera, že v Rusku existuje cenzúra, a obviňuje Západ z obmedzovania slobody prejavu.

Opozícia, obhajcovia ľudských práv a nezávislé médiá čelia v Rusku už roky tvrdému tlaku. Represie sa zintenzívnili v roku 2022 po ruskej invázii na Ukrajinu a ruské orgány zasahujú najmä proti autorom informácií o zlyhaniach a zločinoch ruskej armády.

Trestanie diskreditácie ozbrojených síl

Krátko po začatí vojny ruský parlament prijal zákon o trestaní "diskreditácie ruských ozbrojených síl" a v Rusku je trestné používať slovo "vojna" v súvislosti s inváziou na Ukrajinu. Rusko oficiálne označuje útok proti susednej krajine za "špeciálnu vojenskú operáciu". Podľa Moskvy však ide o "vojnu" v prípade konania Ukrajiny a Západu.

Pozrite si archívnu reportáž z 2. septembra 2024 o tom, ako Rusko útočilo na Kyjev.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok