Putin ako možných sprostredkovateľov mieru navrhol troch "hráčov". Maďarsko nespomenul

5.9.2024 12:14 , Aktualizované: 5.9.2024 17:37

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok navrhol Brazíliu, Čínu a Indiu ako možných sprostredkovateľov pre prípadné mierové rokovania s Ukrajinou. Zároveň dodal, že Moskva nikdy neodmietla mierové rokovania.

vladimir putin
Foto: TASR/AP/Alexei Danichev

Základom rokovaní istanbulská dohoda

Podľa agentúry Reuters Putin, ktorý sa zúčastňuje na plenárnom zasadnutí ekonomického fóra vo Vladivostoku, tiež uviedol, že základom rokovaní by mohla byť dohoda pripravená počas rusko-ukrajinských rokovaní v Istanbule na jar 2022.

Rozhovory medzi Ukrajinou a Ruskom sa začali krátko po tom, ako ruské vojská vo februári 2022 na Putinov pokyn vtrhli do susednej krajiny. Ukrajina však rozhovory prerušila, keď po ústupe ruských vojsk z Kyjeva na jar 2022 vyšli najavo masové vraždy a ďalšie zverstvá, ktoré ruskí vojaci spáchali v okolí ukrajinského hlavného mesta počas krátkej okupácie.

Symbolom týchto vojnových zločinov sa stalo mesto Buča, kde na uliciach ležali zastrelení civilisti a našli sa masové hroby. Moskva popiera akékoľvek útoky na civilistov, nehovoriac o vojnových zločinoch, a zmienka o týchto podozreniach prináša v Rusku riziko dlhoročného väzenia.

Vpád Ukrajiny do Kurskej oblasti

V pripravovanej Istanbulskej dohode Rusko požadovalo, aby sa Ukrajina zaviazala k neutralite, vzdala sa členstva v NATO, obmedzila veľkosť svojich ozbrojených síl a udelila východnej Ukrajine osobitný štatút. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dal jasne najavo, že je proti takýmto záväzkom.

Vo Vladivostoku Putin poukázal na vpád Ukrajiny do ruskej Kurskej oblasti, kde ukrajinskí vojaci v auguste prevzali kontrolu nad pohraničnou oblasťou. Podľa ruského prezidenta sa situácia v regióne pre ruské sily stabilizovala a ruskí vojaci začali Ukrajincov zatláčať. Putin uviedol, že Kyjev sa rozhodol pre inváziu s cieľom zastaviť ruský postup v Donbase, čo sa však nepodarilo.

Maďarsko Putin nespomenul napriek Orbánovým snahám

Putin vo štvrtkovom prejave v zozname možných mierových sprostredkovateľov v rusko-ukrajinskom konflikte nemenoval Maďarsko. Upozornilo na to internetové vydanie denníka Népszava.

Denník z Putinovho vyjadrenia vyvodil záver, že "vojnový agresor neráta s mierovou misiou predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána".

Maďarsko 1. júla prevzalo rotujúce predsedníctvo Rady EÚ, ktoré potrvá do konca roka. Orbán v priebehu nasledujúcich dní navštívil Ukrajinu, Rusko aj Čínu, pričom tieto cesty sám označil za "mierovú misiu". Kritizovali ho za to predstavitelia EÚ aj viacerých členských štátov, pričom zdôrazňovali, že na túto "mierovú misiu" nemal mandát EÚ. Sám Orbán síce vyslovene netvrdil, že zastupuje EÚ, avšak Putin ho počas schôdzky predstavil novinárom ako premiéra štátu, ktorý práve predsedá EÚ.

Pozrite si reportáž z 3. septembra 2024 z ruského útoku v Poltave.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok